Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Intrigerna om ringen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-10

Efter hårda pengastrider blir "The Hobbit" verklighet

Strider om pengar och rättigheter har varit större hinder än drakar och vättar.

Efter många år av bråk finns ett filmmanus till ”The Hobbit”. I mars inleds inspelningen av historien om hur Bilbo fick tag i Ringen.

Sagan som filmvärlden väntar på.

När Peter Jacksons tre filmer gjorde succé med start 2001 dök frågan snabbt upp: När ska ni filma den första boken också? 2003 sa han så här när vi träffades:

– Jag antar att New Line är ekonomiskt väldigt motiverade att göra ”The Hobbit”. Jag tror inte att de pratar med mig förrän de löst rättigheterna. Jag skulle gärna göra filmen, men i så fall dröjer det flera år. Först ska jag bli klar med ”King Kong”. Men det skulle kännas konstigt om någon annan gjorde ”The Hobbit”.

Kärt barn har många namn

J R R Tolkien skrev ”The Hobbit” först och den publicerades 1937. Sedan tog han itu med ringen-trion som blev en vuxnare, mörkare och mer omfattande värld.

”The Hobbit” har översatts till svenska tre gånger. Den har döpts till ”Hompen” (1947), ”Bilbo – en hobbits äventyr” (1962) och ”Hobbiten eller brot och hem igen” (2007). I den här artikeln kallar jag den för enkelhetens skull ”The Hobbit”.

De tre Härskarringen-filmerna spelade in 2,92 miljarder dollar (drygt 20 miljarder kronor) på bio runt världen och lika mycket på dvd.

Naturligtvis vill filmbolagen ha mer av samma vara. Naturligtvis har det blivit bråk om pengar.

Till och med Peter Jackson som gjorde filmerna stämde filmbolaget New Line och bad om noggrann omräkning av intäkterna. Hade han och hans medarbetare fått rätt ersättning? 2007 blev de överens. Strax efter tillkännagavs att Jackson skulle producera The Hobbit.

Tolkiens arvingar stämde också filmbolaget och ville ha mer pengar. Det fallet löstes i sepember i år.

Ett av problemen med ”The Hobbit” var rättigheterna. Ett bolag, New Line, hade rätten att göra film av boken. Ett annat, MGM, hade rätt att distribuera samma film. Först måste de komma överens, vilket såg omöjligt ut i början av 2000-talet.

Nära konkurs

Nu när de har hittat ett sätt att samarbeta visar det sig att MGM har andra ekonomiska problem. För ett par veckor sedan var de nära konkurs, men räddades av banker. Även om MGM får framtida problem lär ”The Hobbit” spelas in. Det blir bara något annat bolag som distribuerar filmerna internationellt.

Kön av villiga bolag lär vara lång.

Budgeten för de två filmerna är 300 miljoner dollar, drygt 2 miljarder kronor. Det kostar 100 svenska långfilmer.

del Toro ny i gänget

Vad vi vet:

Peter Jackson är producent och skriver manus tillsammans med Fran Walsh och Phillipa Boyens. Precis som de tre Härskarringen. Ny i gänget är Guillermo del Toro (”Pans labyrint”) som också regisserar.

Det blir två filmer. Ettan får premiär i december 2011 och tvåan i december 2012.

Inspelningarna startar i mars 2010.

Filmerna spelas in på Nya Zeeland och Midgård kommer att se ut ungefär som i Härskarringen-trilogin. Byn Hobbiton (Hobsala/Hobbinge) där Bilbo bor ser likadan ut.

Dvärgarna som Bilbo reser med lär trickfilmas på samma vis som Gimli i trilogin.

Gandalf och Gollum är med i historien, och även alvernas ledare Elrond. Samma skådespelare är kontaktade, men inga papper påskrivna. Men räkna med Ian Mckellen, Andy Serkis och Hugo Weaving.

”The Hobbit” utspelas 76 år före ”Sagan om ringen”.

Eventuellt kommer andra kända figurer, som Aragorn, att skrivas in i den andra filmen, men det beror också på om skådespelarna är villiga att göra om rollen.

Men det blir också nya varelser. Nya miljöer.

Dvärgar har viktiga roller

Torin heter den ledande dvärgen och Peter Jackson har sagt att en sex-sju i dvärgarnas sällskap av 13 kommer att ha viktiga roller. Filmerna ska också innehålla historien bakåt om Torins pappa Thrain/Train. Även det visa rådet med Saruman, Galadriel, Elrond och de andra. Samt Gandalfs resa till Dol-Guldur där Sauron gömt sig.

Dvärgarna och Bilbo möter troll och vättar. Det finns en drake, Smaug, som pratar. Jättespindlar. En vänlig varelse är Beorn, en man som kan förvandlas till björn. Han bor mellan Dimmiga bergen och skogen Mörkmården, platser som ska letas upp av filmmakarna.

Letar inspelningsplatser

Guillermo del Toro har nu flyttat till Nya Zeeland med fru och två döttrar. Manuset ska nu vara färdigt och arbetet pågår med att göra modeller och leta inspelningsplatser.

Weta, som ansvarade för figurer och effekter på Härskarringen, jobbar med ”The Hobbit”. Även konstnärerna Alan Lee och John Howe är tillbaka .

Och musiken som spelade en viktig roll i Peter Jackson tre filmer kommer att ha samma stämning. Kompositören Howard Shore har redan börjat tänka på hur ”The Hobbit” ska låta.

I december 2011 får vi se vilka ljud och bilder det blir.