Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Fem saker att se fram emot under festivalen

Publicerad 2014-05-14

Nöjesbladets experter tipsar

I dag startar den 67:e upplagan av filmfestivalen i Cannes. Världens största.
Nöjesbladets filmskribenter Jan-Olov Andersson och Jens Peterson är naturligtvis på plats och rapporterar.
Här listar de fem saker var de ser fram emot under festivalen.

JAN-OLOV ANDERSSON:

Jan-Olov Andersson.

Se ”Turist” med en internationell publik. Ruben Östlund har gjort sin hittills klart bästa film. En familjedrama som inte minst är en djupdykning i den manliga sårade själen. Johannes Bah Kuhnke är fullkomligt lysande. Vad säger fransmännen om att huboten från deras favoritserie ”Äkta människor” gör en sådan roll?
Träffa Ryan Gosling. En av sin generations bästa skådespelare. Regidebuterar med ”Lost river”, som visas i Un certain regard. Är dessutom hela världens sexsymbol. Har mött kvinnliga journalister som redan funderar vad de ska ha på sig när de träffar Ryan. Hur känns det att vara så eftertraktad?
Se en kanske skogstokig Gérard Depardieu möta världens media. Om det nu äger rum. Om jag kommer in. Mycket är högst oklart kring den sena presskonferens (klockan 23!) där den franska stjärnan för första gången på länge möter pressen, med anledning av filmen där han spelar en variant av sexåtalade politikern Dominique Strauss-Kahn.
Uppleva en kanske ännu galnare presskonferens för ”The expendables 3”. Vi får bara se tolv minuter av själva filmen. Sedan sätter sig Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, Mel Gibson, Jason Statham, Dolph Lundgren, Antonio Banderas, Wesley Snipes och några till på podiet. Vilka kommer inte att få en syl i vädret?
Se ”Foxcatcher” med komikern Steve Carell i en allvarlig och djupt obehaglig roll. I denna verklighetsbaserade film spelar han en mångmiljonär som sponsrade USA:s OS-brottare. Han kom för nära några av idrottsmännen, vilket så småningom slutade i mord. Fixar Carell en så annorludna roll

JENS PETERSON:

The homesman. En västern med och av Tommy Lee Jones. Som har den goda smaken att ha med både Meryl Streep och David Dencik i rollistan. Det låter som en intressant berättelse om kvinnor i 1800-talets Nordamerika, och är en tävlingsfilm jag är nyfiken på. Hilary Swank har andra huvudrollen.

The salvation. Mer västern och mer brutalt amerikanskt 1800-tal. Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt spelar bröder som lämnar Danmark. Där hamnar de i konflikt med en elak kriminell gängledare. Ser ut som om begåvade Kristian Levring gjort en sevärd ny infallsvinkel på klassisk konflikt.

Draktränaren 2. Cannes har ofta öppnat famnen för animerade filmer och i synnerhet de från Dreamworks. En tvåa låter kanske inte så upphetsande, men första filmen var ett välgjort äventyr i 3D och fortsättningen ser ut att ha nya vändningar och karaktärer man vill veta mer om. Cate Blanchett är med. Alltid bra.

Mr Turner. Mike Leigh brukar briljera med samtidsskildringar från de fattigare kvarteren i Storbritannien. Hans operettbiografi ”Topsy-turvy” var snygg, mest för fans. Nu gör han ett porträtt av fantastiske målaren William Turner (1777 - 181) vars landskap blivit klassiska. Med esset Timothy Spall.

Spandau Ballet. Ett typiskt popband. Fattiga arbetargrabbar. Musiken som flyktväg. Framgång och genombrott. Turnéer runt världen. Fest och dekadens. Splittring och slitningar. Några lämnar. Några stämmer ledaren som skrev alla låtar. Återförening. De kommer till Cannes med sin dokumentär.