Tandblekning kan ge frätskador

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-30

"Medlen inte säkra i händerna på lekmän”

Många bleker tänderna.

Nu slår Socialstyrelsen larm om att fler hör av sig med frätskador eller ilningar i tänderna efter att ha blekt tänderna på till exempel skönhetssalonger.

– De här medlen är inte säkra i händerna på lekmän, säger Agneta Ekman på socialstyrelsen till aftonbladet.se.

Vitt leende kan ge besvär.

De flesta som ringt till Socialstyrelsen har fått bränn- eller frätskador i munnen eller ilningar i tänderna efter tandblekning hos en skönhetssalong eller liknande inrättning.

– Sedan i mars förra året har vi märkt att de här samtalen började öka, säger Agneta Ekman.

Många har också känt sig nonchalant bemötta när de klagat hos den som utfört behandlingen.

Kan kräva rotfyllning

Det blekande ämnet i tandblekningsmedel är väteperoxid eller komponenter som karbamidperoxid, som kan omvandlas till väteperoxid.

– De är såpass farliga, om man säger så, att de i hål eller tandborstskador kan ge en repning av pulpan, tandens nerv, som då kan dö vilket kan leda till att tanden behöver rotfyllas, säger Agneta Ekman

– Jag rekommenderar de som ringer att vända sig till en tandläkare för att kontrollera skadorna.

Samma råd ger hon dem som funderar på att göra en tandblekning.

– När preparat med hög koncentration hanteras av personer i tandvården är det säkert. Men i händerna på lekmän är det inte säkert, säger Ekman.

Saknas regler

Idag finns ingen reglering för just halten av väteperoxid i tandblekningsmedel som säljs för hemmabruk eller används på skönhetssalonger. Det direktiv som finns gäller för tandkräm och andra kosmetiska produkter.

– Sedan 1993 är gränsvärdet för väteperoxid i kosmetiska och hygieniska produkter på 0,1 procent, säger Monica Tammela vid Läkemedelsverket, som sitter med i en av de grupper som arbetar med frågan åt EU-kommissionen.

– När det skrevs fanns inte tandblekning, säger Agneta Ekman.

Inom EU pågår just nu ett arbete med att granska om halterna för väteperoxid eller karbamidperoxid kan höjas utan fara - vilket tillverkarna anser.

– Vi ser fram emot en reglering av något slag för högsta koncentration av väteperoxid eller karbamidperoxid för preparat som får användas på till exempel skönhetssalonger, säger Agneta Ekman.

Karin Fyrlund

ANNONS

Följ ämnen i artikeln