Kim Söderströms sommarprat: Byggarbetarnas kamp för säkerhet och rättvisa

Så är dagens ”Sommar i P1”

Publicerad 2024-07-25 07.00

Den här sammanfattningen har gjorts med stöd av AI-verktyg från Open AI och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs Aftonbladets AI-policy här.


Nyfiken på dagens sommarprat? Aftonbladet ger dig här en snabbversion – så du kan hänga med i snacket kring fikabordet.

  • Namn: Kim Söderström
  • Ålder: 49 år.
  • Yrke: Ordförande Byggnads GävleDala.
  • Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.
  • Första meningen: ”Strax före klockan tio på morgonen, den 11 december 2023, kom larmet”.
  • Sista meningen: ”Helt enkelt ett bättre liv för alla”.

Tre låtval:

  • Hanna Från Arlöv – Nationalteatern
  • Bella Ciao – Chumbawamba
  • Utan dina andetag – Kent

Kort om sommarpratet:

  1. Olyckan och dess konsekvenser: Kim Söderström inleder med att beskriva en tragisk olycka där en bygghiss föll från åttonde våningen och dödade fem byggnadsarbetare. Han lyfter problemen med många underentreprenörer och bristen på ansvar, som leder till osäkra arbetsplatser och dödsfall inom byggbranschen. ”Det var 18 arbetare inom byggbranschen som dog på jobbet bara under förra året. Hade det varit lika tyst från politiker och makthavare om det varit 18 politiker, advokater, läkare eller kärnfysiker som under ett år dött på jobbet?”
  2. Fackets roll och historia: Söderström betonar fackets viktiga roll på arbetsmarknaden, både historiskt och idag. Han beskriver hur fackligt arbete har förbättrat arbetsvillkoren och hur han själv engagerade sig fackligt för att kämpa för bättre arbetsmiljö och rättigheter.
  3. Personliga upplevelser: Söderström delar personliga erfarenheter från sitt yrkesliv som armerare och betongarbetare, inklusive farliga arbetsplatser och kollegor som dött i olyckor. Dessa berättelser illustrerar de risker som byggarbetare utsätts för dagligen.
  4. Kritik mot entreprenörskedjor: Han kritiserar användningen av långa kedjor av underentreprenörer och bemanningsföretag, vilket leder till lägre löner, sämre arbetsmiljö och brist på ansvar. Söderström argumenterar för att företag borde anställa egen personal för att säkerställa tryggare och mer rättvisa arbetsplatser.
  5. Klassperspektivet: Söderström avslutar med att diskutera klassamhällets påverkan på arbetslivet. Han påpekar hur arbetare utnyttjas och hur vinster prioriteras över arbetarnas välmående. Han uppmanar till ökad facklig organisering och solidaritet för att förbättra arbetsvillkoren och skapa ett mer rättvist samhälle.

Här hittar du sommarpratet.

Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00.


Den här sammanfattningen har gjorts med stöd av AI-verktyg från Open AI och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs Aftonbladets AI-policy här.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln