Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

SVT:s sommarmiss: fel i svaren i ”Vem vet mest”

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-22

Nu vill Rickard Olsson ha en reprismarkering i bild

Tittarna blir förvirrade av fel svar i ”Vem vet mest?”-repriserna.

Nu vill programledaren Rickard Olsson ha en reprismarkering i bild.

– Det är en trovärdighetsfråga, säger han till Nöjesbladet.

Under sommaren går SVT:s frågesportprogram ”Vem vet mest?” i repris.

Det orsakar förvirring hos vissa av tittarna – när bäst före-datumet har passerat på en del frågor och svar.

Programledaren Rickard Olsson får varje sommar svara på frågor från ett antal tittare som hör av sig.

– Frågesporten har ju en speciell publik, det är ju lite petimetermänniskor som vill att allting ska vara korrekt. Om vi ger rätt för att al-Qaidas ledare heter Usama bin Ladin och det inte märks att det är från 2013, då blir de ju förbannade, säger han till Nöjesbladet.

Han har i sig inget problem med att programmet sänds i repris.

”Trovärdighetsfråga”

– Men det är en trovärdighetsfråga om man inte berättar att det är repris, för tittarna blir liksom osäkra på … programledaren ser väldigt mycket annorlunda ut 2013 än 2015 och vissa frågor stämmer inte överens med verkligheten som den ser ut i dag, så då blir det ett skav, säger han.

Under sändningen framgår det inte att programmen går i repris – den informationen hittar tv-tittarna i tablån.

Rickard Olsson tycker att det vore en god idé med en reprismarkering i rutan.

– Ja, det räcker ju att skriva ”från 2013” eller något, då är man ju hemma. Det är inte snyggt. Men det tar bort skavet, och det ökar trovärdigheten, säger han.

Programchefen säger nej till reprismarkering

Christina Hill är programchef på SVT i Göteborg. Hon poängterar att det är en väldigt liten del av frågorna som bygger på dagsaktualitet och att det inte är särskilt många tittare som hör av sig.

– Tittarna vill ju ha frågesport året om, det är ju tydligt. Alla våra trogna tittare vet att det går repriser på sommaren. Det är ju inget stort problem, men vissa kanske inte förstår att det är repris. Vi kan inte riktigt märka programmen med repris i bild, säger hon.

Programmen är oftast inte mer än ett år gamla, enligt Christina Hill. Samtliga program som sänds den här veckan är dock från 2013 enligt tv-tablån.

Hon tycker dock inte att en reprismarkering är en bra idé.

– Om man hade en skylt som låg hela tiden under ett program så skulle det programmet kännas ganska ... jag tror inte det är till fördel för det programmet faktiskt. Däremot kan ju tittarna ha rätt i att man kan vara ännu tydligare i programannonsering att det är en repris, säger hon.

Tror du tittarna skulle byta kanal om det fanns en reprismarkering?

– Nej, det vet jag inte om de skulle byta kanal, det tror jag inte. Men vi använder inte såna reprisskyltar helt enkelt, i något program, säger hon.