Redaktör? – Nej – snarare rädd aktör

Jobbar journalister som i ”Nobels testamente”?

Nej.

Trovärdigheten är ett av problemen med svenska thrillern. Mer rädd aktör än redaktör.

Den yrkeskår som är sämst återgiven på bioduken är gissningsvis poliser.

Beter sig svenska mordutredare som rollfigurerna i Beck, Wallander, A-gruppen, Irene Huss och alla andra polisserier som ständigt pågår omkring oss?

Riktiga poliser vet svaret.

Hur det går till på redaktioner vet jag. Det ser inte ut som i ”Nobels testamente”.

Som förberedelse för filmen har de tydligen studerat tidningen Expressen, och därifrån inspirerats att skildra en arbetsplats med osäkra missunnsamma stackare som oroligt bevakar sina revir.

Som beskrivning av en riktig tidning fungerar det inte. Det är mer en karikatyr av det journalistiska arbetet.

Vad tänker de som gjort filmen att polisreporter Annika Bengtzon gör på Nobelfesten? Vi ser henne i inledningen anteckna ordet ”stamcell” i sitt block och sedan skriver hon en artikel sittande i trappan i Stadshuset.

Kvällspressen skulle alltså skicka en galaklädd kriminalreporter till Nobelfesten för att referera medicinpristagarens tacktal som direktsänds i tv?

Så jobbar de nog inte ens på Kvällspressen.

Tyvärr blir det ofta fel när film beskriver journalister. Då och då blir det mer rätt.

Tv-serien Kvällpressen 1992 skrevs av Jan Guillou och Leif G W Persson och är en mer trovärdig beskrivning av Expressen då.

Det finns en del bra journalistbilder på film. Reporter Blomkvist i ”Män som hatar kvinnor” och uppföljarna är rimlig som grävande reporter, både när han spelas av Michael Nyqvist och Daniel Craig.

Russell Crowe är en trovärdig reporter i välgjorda thrillern ”State of play”, en envis murvel som inte ger sig. Som känner sig osäker i en ny värld med bloggar och  nätet.

”Alla presidentens män” är fortfarande en sevärd film om journalisterna som avslöjade president Nixon. ”Det ligger i blodet” är en klassisk älskling.

Nya Tintin är en kul äventyrsfilm. Att Tintin är journalist är dock en bisak. Men det kanske är från den serietidningsvärlden skaparna av ”Nobels testamente” hämtat den ”nöjeschef” som Pia Johansson spelar.

Den figuren liknar mer en animerad specialeffekt än en riktig redaktör.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln