Hans roll: en man på väg att bli rasist
Publicerad 2014-04-19
Tomas Norström från ”Pistvakt”: Pjäsen är lika aktuell i dag som när den skrevs på 1980-talet
En psykologisk studie av en man på väg in i rasismen. Det är temat för pjäsen ”Jag är Mikael”, premiär i Stockholm torsdag 24 april.
- Den är lika aktuell i Sverige i dag, som när den skrevs i England på 1980-talet, säger Tomas Norström, som spelar den enda rollen.
Många känner igen den 57-årige skådespelaren kanske främst från succéfilmen ”Jägarna” och ”Pistvakt”, som varit både pjäs, scenshow, tv-serie och film.
De rollerna har han gjort så övertygande, att många tror han är norrlänning.
Men han är från Södertälje. En stad som förändrats totalt, blivit mer mångkulturell, sedan han växte upp där. Precis som många andra städer i Sverige. Och främlingsfientligheten gryr. Sverigedemokraterna ökar i popularitet.
- Ett av skälen till att jag spelar pjäsen är att jag längtade efter att stå på en scen igen. Ett annat är att pjäsen ju är sjukt aktuell, säger Tomas Norström.
Missnöjd med livet
Huvudpersonen Mikael håller i pjäsen en monolog om sin ensamhet.
Om hur viktigt hans arbete är för företaget, men hur lite tack han får för det. Om hur ensam han blir när hans fru lämnar honom. Om sitt allmänna missnöje med livet och samhället, med allt fler invandrare.
- Pjäsens undertitel är ”Någon måste väga säga stopp”. Mikael är rädd för förändring, han förstår inte det som händer runtomkring honom. När han så möter folk ur främlingsfientliga partiet National Front tvingas han ta ställning: Gå med eller inte?
Allt får plats i bilen
- Allt är ju inte svart eller vitt. Jag är faktiskt lite rädd för hur jag skulle reagera om jag spelade pjäsen inför en publik som ställde sig på Mikaels sida.
- Det bra med pjäsen är också att jag kan spela den var som helst. Jag och rekvisitan får plats i min gamla Volvo Amazon, säger Tomas Norström.