Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

2062 åker Bossen på hologram-turné

Uppdaterad 2012-04-20 | Publicerad 2012-04-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man slutar inte leva bara för att man är död.

Det bevisade Snoop Dogg och Dr Dre häromdagen.

Men vad innebär det egentligen när artister får ett evigt liv?

Tara Moshizi.

Att återuppväcka avlidna stjärnor är vanligt. Det kan handla om postuma skivor, böcker eller filmer. Eller så dyker de upp i en ny duett, trots att de vid tillfället ligger ett par meter under marken. (Jag har ännu inte förlåtit Akon för den ovärdiga balladen ”Hold my hand” med Michael Jackson.)

I söndags togs fenomenet Återupplivning Av Artist till en ny nivå när hiphoparna Dr Dre och Snoop Dogg gav en gemensam spelning på amerikanska festivalen Coachella. Förutom att de gästades av bland andra Eminem och 50 Cent dök det även upp en mer oväntad artist på scenen: Tupac Shakur. Jepp, samma Tupac som varit död sedan 1996. I form av ett hologram framförde den mördade rapparen ”2 of Amerikaz most wanted” tillsammans med Snoop Dogg. Tekniken var så förfinad att det hela nästan såg spöklikt verkligt ut.

Förutom att Dr Dre och Snoop Dogg skapade en stor konsertsnackis är det spännande hur initiativet blåser nytt liv i den filosofiska frågan om evigt liv. Vad innebär det att en avliden människa kan röra sig på scenen, sjunga med en levande artist och underhålla tusentals fans? Om man kan sjunga från graven, blir döden mindre slutgiltig? Livet mindre avgörande?

För fansen sätts allting i nytt ljus. Hologramtekniken är kanske tidsmaskinen vi väntat på. En möjlighet att, för ett ögonblick, förneka tidens gång och uppleva musikaliska guldkorn från det förflutna. I framtiden kommer vi inte längre att nöja oss med minneskonserter, postuma biografier eller skivor. Nu, när vi sett att det faktiskt är möjligt, kommer vi att kräva den äkta varan eller i alla fall skenet av den.

Om femtio år kommer våra barnbarnsbarn att stå och nynna med till ”Material girl” framfört av hologram-Madonna. Ullevi fylls av tiotusentals fans som köat i timmar för att få biljett till ”Bruce Springsteen and the E Street Band: The hologram tour”. Och givetvis avslutas konsertsommaren 2062 med en Coldplay-konsert där en projicerad Chris Martin passande nog sjunger sin låt ”Death and all his friends”.

Själv är jag mest nyfiken på vem som kommer att ringa till hiphophimlen och be Snoop Dogg och Dr Dre komma ner för ett gästinhopp.

Tara Moshizi