Björk och Deportees – albumens räddare i nöden
Det är inte säkert att något är det nya albumet över huvud taget.
Men bra musik kommer alltid att kräva inramning.
Deportees visar hur enkelt det kan göras.
Jag föll inte bara för popmusiken. Jag föll nästan lika mycket för själva skivorna. Det här var på den tiden då det bara fanns vinyl. Omslagsbilden, trycket på innerpåsen, etiketten, knastret innan första låten och själva konvolutdoften var en stor del av upplevelsen.
Att bära hem en ny skiva vara att bära in en liten bit av den stora världen, däri låg en stor del av attraktionen.
Om internet funnits när inspelningstekniken uppfanns hade vi aldrig fått skivor, de var ju egentligen bara ett sätt att föra ut musiken till lyssnarna och allt det där känslomässiga kom till efter hand. Men nu har vi vant oss vid att ett album ska ha något slags inramning och artister experienterar på olika sätt för att hitta sätt att skapa klassisk albumkänsla i den streamade världen.
Björks ”Biophilia”-app, med avancerad grafik, olika spel och instrument kopplade till albumets låtar, är det mest ambitiösa försöket hittills, och en idé som passar utmärkt till den gränstänjande musik som hon gör.
Men det behöver inte vara alls så komplicerat. Som komplement till nya albumet ”Islands & shores” har svenska Deportees släppt en 98-sidig digital bok för Iphone och Ipad, med texter till alla låtar och länkar till låtarna på Spotify och Itunes. Bandmedlemmarna skriver om låtarna och snygga Elin Berge-bilder ramar in boken.
Framför allt får vi en ovanligt öppenhjärtig inblick i den musik som påverkat och influerat nya plattan. Artister brukar ju annars ofta göra sitt bästa för att mörka sånt, livrädda för att sabotera mystiken och bli stämplade som kopior.
Men sångaren och låtskrivaren Peder Stenberg bjuder generöst på det kompendium med nästan hundra låtar som han delade ut till bandet inför inspelningen av skivan, för att få de andra att förstå vad för slags stämningar han ville komma åt. Vissa rent usla låtar ”men med bra trumljud”, andra eviga favoriter.
Denna ”Guide till mitt huvud”, med Spotify-länkar till det mesta, avslöjar inte bara att Stenberg är en god skribent med bra koll utan gör åtminstone mig sugen på att kolla in namn som Units, Lever Brothers Gay Flamingoes och Boa Constrictors & A Natural Vine.
Framför allt ger den ytterligare dimensioner till musiken på ”Islands & shores”.
Mer sånt och vi behöver nog inte vara så väldigt oroliga över albumets framtid.