Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Morgan Alling om Josefin Nilsson: ”Det är en sån sorg”

”Berättar om den vardag som tusentals just nu går igenom”

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-03-26

Morgan Alling påverkades djupt av dokumentären om Josefin Nilsson och misshandeln hon utsattes för av sin dåvarande pojkvän.

Nu hoppas han att fler vågar prata om mäns våld mot kvinnor – och vilka följder det får.

– Det är för jävla sorgligt att kvinnor långsamt dödas på det här sättet, säger han till Nöjesbladet.

I SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag här” berättas det om hur skådespelerskan Josefin Nilsson blev misshandlad och hotad av sin dåvarande pojkvän under 90-talet.

Dokumentären har väckt starka känslor hos flera personer och under lördagen hölls en ljusmanifestation i centrala Stockholm för att hylla Josefin Nilsson och uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

Morgan Alling.

Morgan Alling, 50, var en av de hundratals personer som deltog under manifestationen och för Nöjesbladet berättar han om hur dokumentären påverkat honom djupt.

– Jag ser ju hur livskraftig hon är. Men mot slutet har alla hennes erfarenheter ätit upp henne inifrån. Det är för jävla sorgligt att kvinnor långsamt dödas på det här sättet. Det gjorde mig, och alla, bedrövade, säger han och fortsätter:

– Det är en sån sorg. Hon berättar och beskriver ju det så bra i dokumentären, om den här vidriga misshandlaren och hans handlingar. Hon berättar om den vardag som tusentals just nu i Sverige går igenom. Det är också vidden av det som gör en så ledsen.

Alling: ”Det är en sån sorg”

Morgan Alling har själv erfarenheter av våld i nära relationer. När han var liten blev hans mamma misshandlad av sin nye pojkvän.

– Man drabbas av hennes personliga öde och sen blir jag arg för jag ser ju hur ledningar, producenter, kritiker, ja alla, har suttit i samma båt och hyllat de här männen. Det retar och stör mig vansinnigt mycket att det är män och kvinnor som skyddat dessa i alla år. Vi har alla varit medberoende.

Vad tror du vi måste göra för att stoppa mäns våld mot kvinnor?

– Vi måste våga prata om det, lyfta problemet. Eller göra som exempelvis Alexander Karim, som inte tänker stödja de här grejerna. De här männen kan hålla på för att tystnadens är deras bästa vän. Man måste stärka civilkuraget och redan på förskolan prata om att man inte behöver slå andra, det kommer ju från någonstans. Det handlar om värdegrunden.

Alexander Karim.

Alexander Karim tackar nej

Tidigare i veckan gick Alexander Karim, 42, ut med att han tackar nej till att jobba med ”gubbslem” och ”skitstövlar” inom underhållningsbranschen. Ställningstagandet var en reaktion på dokumentären om Josefin Nilsson.

– Konsekvenserna kan bli hårda, men när man tittar tillbaka på det här om tio år, och händelseutvecklingen med metoo, och de frågar oss “Vad gjorde ni?” Kommer man då kunna säga att man gjorde nånting, eller lät man det bara vara? säger han till Nöjesbladet och fortsätter:

– Det är mycket mer värt för mig att kunna säga till mina barn att jag gjorde det här, vi gjorde det här tillsammans, än att ha en fantastisk karriär.

”Dags att bli förbannad”

Alexander Karim säger att han ställningstagande kommer göra att han sakteligen förlorar jobb, men samtidigt tror han att förändringen kan komma om fler tackar nej.

– Film och tv drivs av pengar. Det är kommersiella krafter och när folk börjar tacka nej, exempelvis om jag inte tänker göra en inspelning under de här omständigheterna med en regissör eller skådespelare, så är det enorma förluster för kanalerna.

– Om fler namnkunniga skådespelare, musiker och kreatörer säger nej, för jag tror att vägen till den här förändringen går genom plånboken, och om de märker att man förlorar pengar på att anställa de här skitstövlarna kommer de få gå. Så enkelt är det.

Tror du att fler kommer att hoppa på ditt initiativ?

– Jag hoppas det. Det är dags att bli lite arga. Man ska vara glad, ha kul och trevligt men man måste också veta när det är dags att bli lite förbannad. Och den punkten är långt innan folk misshandlas till döds.