Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Planen: Sex städer ska offras för Europa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-16

Jurygrupper på kontinenten får större makt över resultatet i Melodifestivalen

De städer som försvinner i år kan vara tillbaka nästa. Om SVT får kritik för att de nu tar bort vissa städer menar Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, att det kan bli tal om att flytta runt jurygrupperna bland de elva städerna under kommande år. Bredvid Hall står schlagergeneralen Christer Björkman.

Sex svenska städer ratas.

I stället ska europeiska länder rösta i Melodifestivalens final.

Allt för att Sveriges vinnare ska stå sig i Eurovision Song Contest.

GRAFIK: PATRIK LINDVALL

De svenska tv-tittarna ­bryr sig om hur Sveriges bidrag placerar sig i Eurovision Song Contest.

Det är SVT fasta övertygelse.

Därför ändrar bolaget nu en mer än 30 år gammal ­Melodifestivaltradition.

I finalen har ett klassiskt moment varit när elva svenska städers distrikt fått avlägga sina röster.

Men nu kastas Örebro, Falun, Karlstad, Norrköping, Sundsvall och Växjö ut.

Olika länder

I Melodifestivalen 2010 ska bedömningsarbetet i finalen i?stället skötas av sex jurygrupper från olika europeiska länder samt endast fem svenska jurygrupper, placerade i Göteborg, Malmö, Stockholm, Luleå och Umeå.

– Att de utländska jurygrupperna kommer in i finalen tycker vi är en tydlig form. Då är det hög tid att börja tänka på att vår vinnare ska tävla mot de övriga ländernas vinnare, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

– Det här är definitivt något vi tror på.

Vilka de sex länderna kommer att bli är inte klart i dagsläget. SVT för just nu diskussioner med flera olika spekulanter. Och enligt Thomas Hall kommer ett väldigt speciellt urval att göras.

– De sex länderna kommer från olika musiksmaksregioner, kan man kalla det. Så att de tillsammans ger en bra bild av Musikeuropa.

”Inte exakt vetenskap”

”Musiksmakseuropa”, gör ni uppdelningen över hur det ser ut?

– Ja, det här är ju ingen exakt vetenskap. Men vi drar något sorts streck i vad man kan tycka är en typisk sydösteuropeisk smak, och en centraleuropeisk smak och så vidare.

Du tycker inte att det ­låter fördomsfullt?

– Inte i något negativt avseende. Det finns statistiska analyser bakåt. Och de går att rita de där områdena rätt tydligt. I Skandinavien finns till exempel en övertendens att rösta på skandinaviska länder.

De europeiska jury­grupperna kommer att sköta arbetet via länk.

Att det blir totalt fem grupper från svenska städer, och sex från europeiska länder lägger Thomas Hall ingen värdering i.

– Det kunde lika gärna varit tvärtom, vi bara valde det här.

I går eftermiddag hade SVT inte förmedlat sin nya strategi till jurygrupperna runt om i landet. Och i de städer som nu stryks från de tidigare prestigeuppdraget möts informationen med blandade känslor.

– Man har känt att något var på gång. Jag har blivit uppringd av jurymedlemmar från tidigare år som undrar vad som händer, säger Peter Nässén, fjolårets juryordförande i Sundsvall.

”Statusen sjunker”

På ett regionalt plan tycker han också att förändringen är olycklig.

– Det bekräftar väl att ortens status inom företaget sjunker. Men att Sundsvall nu förlorar sin status som juryort är ju en följd av den tidigare centraliseringen av SVT, säger Peter Nässén.

Också i Norrköping hörs kritik:

– Det är lite synd. I synnerhet eftersom man i år inte kommer att få något riktigt expertutlåtande. Norrköpingsjuryn var ju den enda som lyckades pricka helt rätt i fjol, säger Hans Zetterberg, SVT i Norrköping.

Så funkar jurygruppperna

Jurygrupperna består av fem utvalda medlemmar. I de svenska grupperna är medlemmarna hämtade från ett större geografiskt område än själva staden de representerar. En jurymedlem i Göteborgs jurygrupp kan således komma från Borås.

Så ser finalen ut

De sammanlagt elva jurygrupperna står för hälften av poängen i Melodifestivalens final. Den andra halvan står tittarna för. Vid oavgjort väger tittarnas röster tyngst.