Labradorerna ska avlivas – nu vill Anders Bagge adoptera
Anders Bagge upprörd över beskedet från Göteborgs universitet
Uppdaterad 2019-02-17 | Publicerad 2019-02-16
De sex labradorer som hålls inlåsta i Göteborgs universitets laboratorium för experimentell biomedicin ska avlivas inom kort.
Nu skriver Anders Bagge på Instagram att han vill adoptera en av hundarna.
”Tycker inte detta ska få ske”, skriver han.
Aftonbladet har tidigare rapporterat om de sex labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri som Göteborgs universitet använder för testa hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben.
Hundarna hålls inlåsta i universitetets laboratorium för experimentell biomedicin och kommer inom kort att avlivas.
Beslutet har väckt starka reaktioner från flera håll. Veterinären Mark Collins, som tidigare jobbat på laboratoriet, har kallat försöken för ”fruktansvärda” och organisationen Djurättsalliansen har fått in över 80 000 namnunderskrifter som vill stoppa Göteborgs universitet från att avliva hundarna.
Och nu har även tv-profilen och hundälskaren Anders Bagge reagerat på nyheten. På sin Instagram delar han med sig av sin frustration och säger sig vara beredd att adoptera en av hundarna.
”Detta gör mig så ledsen och besviken, vi adopterar mer än gärna en av dessa jag och Johanna Lind Bagge. Tycker inte detta ska få ske”, skriver han.
Hundarna kommer att avlivas
För två dagar sedan meddelade universitetet att man inte tänker avbryta försöken och att hundarna därefter kommer att avlivas.
Universitetets kommunikationsavdelning skrev i ett mejl till Aftonbladet:
”Det har inte varit aktuellt att avbryta försöken. Därmed har det inte heller behövts något beslut om att försöken ska fortskrida. Allt går så att säga enligt plan, och enligt det etiska tillståndet. Det är också viktigt att veta att avlivning av djuren denna gång ingår i försöken (pga undersökningar som behöver göras på kropparna), och i det etiska tillståndet.
Det är alltså inte så att djuren avlivas ”efter” försöken. Inom forskning generellt, med eller utan djurförsök, går det inte att byta metoder under resans gång. Vetenskap, etik och finansiering kräver att planen hålls. Detta gäller forskning generellt, med eller utan djurförsök.”
En polisanmälan har gjorts mot universitet, som tidigare fått sin ansökan att använda hundarna godkänd av Göteborgs djurförsöksetiska nämnd, med motiveringen att ”försökets betydelse uppväger lidandet för djuren”.
Nöjesbladet har sökt Anders Bagge.