Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”De kan gå på myten om sig själva”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-22

Eva Rusz om kändisarna som bryter mot lagen

Psykolog Eva Rusz.

De har hela världens blickar på sig.

Ändå bryter de mot lagen.

– I en sådan situation är det lätt för vissa personer att omedvetet börja tänka på sig själva som en sorts gudar, säger psykologen Eva Rusz.

Ju fler som tittar – desto svårare är det att komma undan.

Och ju kändare du är – desto större blir skandalen när lagens långa arm tar dig.

Enligt psykolog Eva Rusz kan just själva kändisskapet vara en bidragande orsak till att så många stjärnor hamnar i klammeri med rättvisan.

– När en person har kommit upp på den här nivån av kändisskap så kan det skapa ett väldigt grandiost sätt att tänka, en sorts överdriven narcissim. Människor bugar och bockar för dem vart de än kommer – och i en sådan situation är det lätt för vissa personer att omedvetet börja tänka på sig själva som en sorts gudar, säger hon till aftonbladet.se.

Eva Rusz fortsätter:

– De kan gå på bilden och myten om sig själva, och bli berusade av sin egen stjärnstatus. Till och med när du begår brott så skrivs det om dig. Precis som en narcissist upplever de här personerna att de har en egen uppsättning regler som gör att de upplever sig vara skyddade, och att omvärldens regler och lagar inte gäller dem. Och det är givetvis inte ett sunt personlighetsdrag, säger hon.

Men de allra flesta kända människor begår ju inte brott.

– Det här är ofta en kombination av den person de var från början – utanför rampljuset – och den person de blivit genom sin kändisstatus. Har man närt ett sådant här personlighetsdrag redan innan berömmelsen, så är det lättare att falla till föga för den mer narcissistiska sidan än om man inte var lagd åt det hållet när man var barn.

Så kändisskapet kan bli som att de lever i en sorts bubbla?

– Ja, definitivt. Kändisskapet blir en sorts bekräftelse på att de inte har några skyldigheter – bara rättigheter. Så länge de fortsätter att fjäskas för, att daltas med och så länge de har människor omkring sig som lyder deras minsta vink så kommer det narcissistiska draget bara att bli starkare. Det blir en sorts felinlärning som blir svår att bryta.

FN:s Watch Dog-organ varnade nyligen för vilka signaler det skickar till unga människor när kända personer som begår brott ofta döms betydligt mildare – om än alls – än icke-kända människor.

– Det bidrar tveklöst till en känsla av att ”det spelar ingen roll vad jag gör – jag är ändå skyddad”. Sådana här personlighetstyper får signalen att de inte ens behöver känna skuld- eller skamkänslor ens för brottsliga handlingar. Skamkänslan utbyts mot publicitet.

Är det lättare eller svårare att komma ur ett destruktivt beteende om man är offentlig person?

– Det kan vara svårare. Därför att människans utveckling alltid har gått ut på att hoppa högre, hoppa längre, vinna mera och så vidare. Och det är exakt samma psykologiska fenomen, menar jag, bakom kändisskap. Det kan bli till en sjuklig tävlan om uppmärksamhet, som jag tror oftast sker både på en medveten och en omedveten nivå.

Följ ämnen i artikeln