Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Walk on by en seriös tv-satsning

Förändringar. Flyttar. Möten med främmande människor och världar.

Ur det uppstår ny musik. Bra musik.

Underbara tv-serien ”Walk on by” börjar med en hyllning till dem som skrev sångerna.

Det är en tv-serie som tror på krockar. Hur ett plus ett blir fyra.

När jag såg Frank Sinatra på konserter uppskattade jag alltid att han namngav låtskrivarna när han presenterade varje melodi.

Namnen som dominerar de första avsnitten av "Walk on by" betydde alla mycket för Sinatra som sångare.

Själv dyker han upp i avsnitt två på fredag, som mycket handlar om hans föregångare Bing Crosby och Louis Armstrong. Om hur pop och jazz möts och påverkar varandra.

”Walk on by” bygger varje program kring sådana befruktande möten. I trean visas hur Elvis var en korsning av lika viktiga delar country och blues, både Jimmie Rodgers och Muddy Waters. I det programmet berättar bland andra Keith Richards, Loretta Lynn och Ray Charles.

Serien är gjord av brittiska BBC men det är i stort sett enbart en amerikansk musikhistoria. Även om intrycken kom från många håll, som när brittiska folkfioler förvandlades till sydstaternas hillbilly.

”Walk on by” började i SVT i fredags med det tidiga 1900-talet och påstår att den moderna populärsången föddes just då och just i New York. Så enkelt är det inte. Det pågår hela tiden olika rörelser på olika platser. Men visst betydde det mycket när ryska judar, som flytt från förföljelser, hamnade i New York och mötte musik från Afrika, Irland, Italien och resten av världen. George Gershwin och Irving Berlin hittade sina musikaliska personligheter i den vägkorsningen, och de har påverkat mycket populärmusik sedan dess.

Samtidigt for till exempel Evert Taube som ung sjöman runt jorden och fick sina egna musikaliska krockar mellan svenska visor och världsmusik.

Populära sånger fanns före 1900-talet. Det tog bara lite längre tid för dem att hitta en publik.

Mest betydde naturligtvis tekniken. Radio, grammofonskivor och, med ljudfilmen, bio var viktiga för att sprida sångerna runt världen.

”Walk on by” är välgjord och kunnig, har intervjuer med de största och viktigaste namnen. Roligt att se en ung Sinatra sjunga och Richard Rodgers komponera.

I sjunde avsnittet berättas om musikaler och filmer, hur scenen och vita duken korsbefruktat varandra. Jag gillar hur serien ställer in skärpan på enskilda sånger för att tydliggöra, som när "Cabarets" upphovsmän berättar om den sången och Stephen Sondheim om "Send in the clowns".

”Walk on by” är en generös sommarsatsning av SVT.

Orsaker till extas

Följ ämnen i artikeln