Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Melodifestivalen på teckenspråk – en succé på nätet

Publicerad 2012-03-16

De kom, tecknade – och blev en succé.

Tommy Fransson, 46, och Helena Wästborn, 39, tecknade för döva under Melodifestivalen. Nu sprids deras insats som en löpeld på nätet.

– Nästa år vill vi själva vara med i tävlingen, säger Tommy Fransson.

Helena Wästborn och Tommy Fransson tolkar Björn Ranelid och Sara Lis ”Mirakel”.

För en vecka sedan var Tommy Fransson och Helena Wästborn två anonyma skådespelare som fick uppdraget att tolka Melodifestivalen för döva tittare. Deras insatser sändes live på nätet inför en förhållandevis blygsam publik.

– Jag vet inte hur många som såg oss i år, men ifjol hade vi 80 000, berättar Helena.

”Vill kalla oss artister”

Men de senaste dagarna har deras energifyllda tolkningar blivit en snackis på nätet. Särskilt Tommy Franssons tolkning av Dead by Aprils ”Mystery”: bandet själva har länkat till ett Youtube-klipp på det på sin officiella Facebook-sida och Fransson deltog i TV4:s ”Nyhetsmorgon” i morse.

– Jag började märka i tisdags att det började bli en snackis. Folk ringde och gjorde mig uppmärksam på att det pratades om det på nätet, säger Tommy Fransson.

– Det är jättekul att folk ser ett mervärde i vår konstform. Vi gör ju mer än bara "översätta" ett språk till ett annat, vi gestaltar ju musiken. Vi vill själva kalla oss teckenspråksartister, säger Helena Wästborn.

Tolkade euforin

Som exempel nämner hon Loreens ”Euphoria”, vinnarlåten som hon fick i uppgift att tolka.

– Ordet ”eufori” finns inte i teckenspråket, men självklart finns det tecken för glädje och lyckorus och liknande. Men jag tyckte inte det räckte för att förmedla låtens känsla. Det handlar ju om en kärlek som är så stark att den blåser en av stolen som en storm. Så jag förde händerna runt huvudet i refrängen för att visa som att det blåser i håret, berättar hon.

Flick var en utmaning

Även Thorsten Flincks bidrag ”Jag reser mig igen” bjöd på en utmaning.

– Jag tolkade det inte som att han menade att han fysiskt reser sig upp, så det gick inte att göra tecknet för det. Istället försökte jag gestalta känslan av att komma igen, ta nya tag, säger Tommy Fransson.

Nu vill duon ta steget fullt ut och tävla med sin teckenspråksgestaltning som artister i tävlingen.

– Ja, det är något som har varit på vår ”Att göra”-lista ett tag. Det vore fantastiskt kul, det ska jag inte sticka under stol med, säger Helena Wästborn.

Följ ämnen i artikeln