Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så hittar du din parfym

Publicerad 2013-12-17

Hitta rätt i parfymdjungeln – och bygg en personlig doftgarderob

En doft kan både locka, gäcka, väcka minnen och skapa habegär. Med rätt parfym sätter du inte bara en stämning, du avslöjar också vem du är som ­person. Men att hitta rätt i flaskdjungeln utan att snubbla är lättare sagt än gjort. Vi har gjort jobbet åt dig – läs och lär hur du hittar rätt doft för just dig!

Fräsch, busig, lyxig och sexig är epitet som inte sällan förknippas med parfym. Och visst – ibland har du turen att stöta på flaskan med stort F som får dig att vilja sova iklädd endast den, likt Marilyn Monroe och hennes Chanel no 5. Men om du inte vill lita på turen: hur ska du då bära dig åt för att hitta den där doften som andra för alltid kommer att förknippa med just dig? Doften som har förmågan att förflytta dig i tid och rum och till och med skapa drömmar?

Linda Landenberg är doft­expert och finns tillgänglig för doftkonsultation på NK i Stockholm. Hennes mål är att bygga en så kallad doftgarderob, som ska fungera ihop med kundens olika livsroller. På jobbet kanske du vill ­representera en sak, medan du vill vara en helt annan person när du går ut.

– Man kan känna sig både vilsen och begränsad i parfymhyllan, inte minst om du tror dig veta vad du gillar och inte. Mitt bästa tips är att inte på förhand bestämma dig för vad du inte vill ha, utan tvärtom försöka sammanfatta vem du är och vad du vill att doften ska säga om dig. Helt enkelt vad du vill representera genom din doft.

För de allra flesta är det viktigaste att dofta gott –

Linda Landenberg.

men att hitta rätt är ­inte alltid så lätt. Linda Landenberg jämför ett hastigt parfymköp med vilket annat impulsköp som helst: hur nöjd är du någon ­månad senare med den där tröjan du i ren panik haffade under lunchrasten? Ge alltså dig själv gott om tid när du ska börja nosa runt i doft­hyllan och var förberedd. Vad vill du utstråla i den roll du söker en parfym till? Vilka personliga styrkor vill du framhäva?

– Sen gäller det att prata. Leta rätt på den som jobbar i parfymdisken och berätta att du vill ­hitta en ny doft som ska få dig att känna på ett speciellt sätt – utstråla power, till exempel. Och var öppen för nya typer av dofter, även ­sådana som du tror att du inte tycker om.

Bortse alltså från att du kanske har dåliga erfarenheter av citrus eller sandelträ och beskriv i stället känslan du vill att din doft ska förmedla. Ska den vara varm, mjuk eller fräsch?

När du hittat ett par alternativ är det dags att börja dofta på riktigt. Linda Landenberg föreslår att du börjar med två sorter som du sprejar på papper, låter verka i tio sekunder för att hjärt­noterna ska hinna framträda och sen doftar på med korta pauser. Nu borde du kunna beskriva vad du saknar eller vill ha mer av – eller kanske har du redan hittat rätt doft.

Alexis Priftis.

Vill du sniffa vidare med en parfymfri näsa kan du dofta på exempelvis kaffebönor mellan parfymvarven för att låta luktsinnet koppla av, men i princip har vilken doft som helst som du känner igen samma inverkan. Din egen tröjärm eller halsduk funkar precis lika bra.

När du hittat en parfym du är intresserad av sprejar du den på dina handleder.

– Låt den sitta i minst en kvart, men helst upp till en timme, innan du bestämmer dig för om det är en doft för dig. Då har hjärtnoterna nämligen hunnit framträda, säger Alexis Priftis, doftexpert på Parelle och före detta parfymutvecklare.

Trivs du med doften, doftar den som på papper? En parfym kan dofta helt annorlunda på din hud än på provstickan – eller på din kompis – beroende på din ämnesomsättning, dina hormoner eller om du äter medicin. För att få en stabilare doft som dessutom sitter kvar på huden en längre tid ska du välja en flaska med minsta möjliga alkoholmängd. Flest doftessenser finns det i en parfym (Parfum), lite färre i en Eau de parfum och i en Eau de toilette ännu lite färre. De tre varianterna kan dessutom, beroende på koncentration och förhållandet mellan topp-, hjärt- och basnoter, dofta olika även om det handlar om en och ­samma parfym.

Linda Landenberg tycker att man främst ska utgå ifrån vilken doft man tycker om, inte hållbarheten.

– Vi är ganska försiktiga med att spreja på oss här i Sverige. Det är fint att vi tar hänsyn till dem som är doftöverkänsliga, men våga spreja en ­extra gång innan du går hemifrån – och en gång till under lunchen och efter jobbet. Är du rädd för att dofta för mycket så fråga folk i din ­omgivning vad de tycker.  

Foto. Thinkstock

Var på kroppen du ska spreja din ­parfym är upp till dig. Alexis Priftis av­råder från att spreja för nära näsan – på halsen till exempel – eftersom du då riskerar att tröttna på doften eller vänja dig och därmed spreja för mycket och få huvudvärk. De klassiska hotspotsen där din puls höjer kroppstemperaturen och aktiverar parfymen är handleder, halsgrop, bakom öronen och arm- och knäveck.

– Själv tycker jag att handlederna är perfekta eftersom de rör sig naturligt och tillåter en liten doftpust att passera titt som tätt i stället för att doften ligger på hela tiden, säger Alexis Priftis.

Linda Landenberg rekommenderar att du undviker att spreja direkt på kläderna, eftersom doften då kan upplevas som platt. Du ska heller inte gnugga handlederna mot varandra eftersom doftmolekylerna då bryts sönder och doftupplevelsen störs. Syre kickar däremot igång molekylerna – så att spreja i luften och ”vandra” genom doftmolnet är inte en helt dum parfymmyt.

– En myt jag däremot gärna tar död på är den att man ska slicka på parfymen på huden för att hitta rätt doft. Som om lukt- och smaksinnet skulle hänga samman vad gäller parfym? Använd ­näsan och var fördomsfri, nyfiken och våga prova oavsett första intryck eller förpackningens utseende, så kommer du att hitta rätt doft för just dig. 

Välj noter efter vem du är

En sportig typ som gillar den där nyduschade, fräscha känslan: Skarp citrus och vita blommor, gärna i en sval EdT.

En riktig romantiker som älskar tända ljus, skira pasteller och spets: Runda, blommiga hjärtnoter som ger värme.

En doftkänslig person som lätt får lite ont i huvudet av stark doft: Sandelträ eller amber men i hög koncentration, det vill säga en EdP eller parfym.

En trendsättare som vill vara först med det senaste: Frukt, till exempel plommon, är hett i höst medan oud, som utvinns ur agarträ, fortsätter att locka den som inte är rädd för det orientaliska.

Mörkt och svalt…

… så förvarar du din parfym allra bäst. Men visste du att kvaliteten på din parfym är bättre ju mer det finns kvar i flaskan? Ju mindre det är i flaskan desto snabbare bryts doften ner, men även andelen synteter och naturliga råvaror påverkar hållbarheten.

… och på huden då?

Hur länge doften sitter kvar på kroppen beror på vilken typ av parfym du köpt och vilken typ av råvaror den består av. Generellt gäller ungefär att en:

EdT – håller i 4-6 timmar

EdP – håller i 6-8 timmar

Parfym – håller i 9-24 timmar

Parfym består av olika noter

En parfym består av basnoter, hjärtnoter och toppnoter. Noterna innehåller olika typer av doftkällor med olika lång livstid. När du precis  sprejat är parfymens toppnoter, som ofta består av friska dofter som citrus och lätta blomdofter, övertydliga. Avfärda därför inte en doft rakt av utan låt den verka en stund så att toppnoterna hinner avdunsta.

Hjärtnoterna, eller mellan­noterna, ger doften dess typiska karaktär. Hjärtnoterna framträder cirka en kvart efter att du sprejat och består ofta av blommor, frukt, bär eller örter.

Basnoterna fungerar lugnande och avslappnande och består ofta av jord, trä, vanilj eller animaliska aromer som till exempel mysk. På ett klädesplagg kan du känna basnoter flera veckor efter att du sprejat.

Noterna består av oljor utvunna ur naturliga råvaror som till exempel bark eller rötter, animaliska källor som mysk eller syntetiska doftkällor. Blom- och fruktdofter är nästan alltid syntetiska och håller längre än naturliga råvaror som trä.

Din doft kan du köpa som parfym (Parfum), som Eau de parfum eller som Eau de toilette. En parfym innehåller minst alkohol, håller längst och kostar mest, medan en EdT innehåller mer alkohol och kostar mindre. 

Följ ämnen i artikeln