Svenska stjärnor spelar på kritiserad festival
Nu backar Rebecca & Fiona: ”Vi ställde in vår medverkan i början av veckan”
Uppdaterad 2021-11-26 | Publicerad 2021-11-25
Svenska artister som Eric Prydz, Alesso och Swedish House Mafia-medlemmen Axwell är bokade till den saudiarabiska festivalen Soundstorm.
– Festivalen är en del av en väldigt medveten saudisk strategi för att projicera en mer modern och öppen bild för omvärlden av Saudiarabien, säger Måns Molander, Sverigechef på Human Rights Watch till DN.
Efter massiv kritik beslutade Rebecca & Fiona, som också var bokade, att ställa in sin medverkan på festivalen.
Saudiarabiens regim har de senaste åren anklagats för grova brott mot mänskliga rättigheter.
I ett öppet brev i Washington Post vädjade Hatice Cengiz, fästmö till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, tidigare i veckan till Justin Bieber om att inte uppträda i Saudiarabien vid en konsert på ett formel 1-evenemang den 5 december.
”Sjung inte för de som mördade min älskade Jamal. Snälla höj din röst och fördöm hans mördare, kronprins Mohammed Bin Salman. Din röst kommer att höras av miljoner”, skrev hon.
MDL Beast Soundstorm anordnas i huvudstaden Riyadh mellan den 16 och 19 december, i samarbete med Saudiarabiens underhållningsmyndighet.
– Festivalen är en del av en väldigt medveten saudisk strategi för att projicera en mer modern och öppen bild för omvärlden av Saudiarabien, säger Måns Molander, Sverigechef på Human Rights Watch till DN.
– Vi säger i vår kampanj i samband med F1-tävlingarna: Åk inte dit. Eller, om du väljer att åka dit, var då tydlig i frågan om mänskliga rättigheter och var inte rädd för att kritisera Saudiarabiens behandling av till exempel kvinnliga MR-aktivister, fortsätter han.
På Amnesty är man inte förvånad över att landet väljer att anordna dessa typer av kulturevenemang.
– Det finns en stor risk med sådana här evenemang att man försöker skifta fokus från det som faktiskt pågår i landet. Det är svårt för mig att uttala mig om det är en medveten strategi eller en förhoppning från den saudiska regimen, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty i en intervju med Expressen.
Enligt henne förespråkar inte Amnesty en bojkott.
– Men väljer man, som artist, att åka dit och uppträda tycker jag att man har en skyldighet att sätta sig in och läsa på. Men även sprida kunskap till sina följare.
”De har aldrig bekräftat att de ska spela”
Rebecca & Fiona har avböjt kommentar, en representant för duon och Axwell har kontaktat Aftonbladet och understrukit att artisterna aldrig själva meddelat att de ska spela på festivalen. De står dock alla listade på evenemangets hemsida.
På Rebecca och Fionas Instagramkonto har flera följare frågat artisterna om festivalen och kritiserat den.
”Snälla åk inte till Saudiarabien och uppträd ni har alltid varit så kloka och politiska, ni har makten att förändra”, skriver en följare.
”2018 Mansfri festival, 2021 Festival i Saudiarabien som förtrycker folk till höger och vänster, hmm, konsekvent?? Njaejej”, skriver en annan.
Den saudiske dj:n Ahmad ”Baloo” Alammary är festivalens kreativa chef och säger till DN att de är ledsna över den skarpa kritiken och att landet genomgått stora förändringar de senaste åren.
”Vi har äntligen sällat oss till en global konversation som, i många delar av världen, har skapat sammanhang, ökat tolerans, och länkat samman kulturer. Musik är ett universellt språk där alla ska vara välkomna”, skriver han till tidningen.
Rebecca & Fiona ställer in
Efter den massiva kritiken beslutade Rebecca & Fiona på torsdagskvällen att ställa in sin medverkan på festivalen.
”Vi ställde in vår medverkan i början av veckan”, skriver de i ett meddelande till Expressen.
FAKTA: Saudiarabien
Det allmänna säkerhetsläget bedöms överlag vara stabilt, men regionens oroliga politiska situation och de senaste årens terroristattacker gör att nya angrepp inte kan uteslutas.
Lagar och straff bygger på Koranen och muslimsk tradition, även för utlänningar förekommer döds- och kroppsstraff. Narkotikabrott straffas mycket hårt, inklusive med dödsstraff.
”Öppet homosexuella handlingar” är brottsliga och straffbara.
Sedan 13 år tillbaka får ensamma kvinnor ta in på hotell, sedan 2019 får även ogifta västerländska par göra det. Kvinnor förväntas klä sig konservativt, den fotsida kappan abaya påbjuds i stor utsträckning på offentlig plats.
På senare år har könsuppdelningen på restauranger, banker och postkontor allt mer luckrats upp men separata avdelningar är vanligt.
Källa: Sweden abroad