Bengt Feldreich – från Benjamin Syrsa till en stor folkbildare i tv
Kommer kännas lite vemodigt denna julafton
Han kommer, förstås, att gå till historien som Benjamin Syrsas röst på julafton. Han som sjunger ”Ser du stjärnan i det blå”.
Men ännu mer förtjänar Bengt Feldreich att bli ihågkommen som en av tv:s stora folkbildare.
Fortfarande lockar ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” miljontals tv-tittare varje julafton. Hur engagerat folk tittar kan väl diskuteras, kanske är tv-apparaten bara påslagen av någon slags tradition, numera kan ju vartenda barn se tecknad film tills de storknar när som helst i tv, på datorn eller i mobilen.
Hur som helst kommer det att kännas lite vemodigt denna kommande julafton, om nu tv:n ändå står på.
Alla tiders mesta julvärd, Arne Weise, gick bort för knappt en månad sedan, 89 år gammal.
Och nu är tv:s första julvärd, Bengt Feldreich, också borta. Han blev 94 år.
Sonen var basketstjärna
Fast allra mest minns folk förstås honom som berättarröst i själva Kalle Anka-programmet och att han som Benjamin Syrsas röst sjunger ”Ser du stjärnan i det blå”, med tämligen sprucken röst. Just det var lite av charmen med hans sånginsats. För egentligen hade han ju en av de vackraste och tydligaste röster som funnits i radio och tv.
Hur stor är Bengt Feldreich för folk i min generation?
Ett exempel:
När jag började som journalist och bevakade sport under något år, skickades jag bland annat att bevaka en landslagsturnering i basketboll. Tillbaka på redaktionen var jag eld och lågor främst över att ha fått träffat och pratat med – Bengt Feldreichs son!
Sten Feldreich, som senare också blev journalist, är jämnårig med mig och var under ett tiotal år en av svensk baskets allra bästa spelare.
Att bara komma så nära Bengt Feldreich, var stort på något sätt. Han hade ju då funnits i ens liv så länge man kunde minnas.
Började jobba på tv 1955
Ja, inte när han var folkskolläraren som undervisade på dagarna och gjorde utlandsprogram på fritiden för Radiotjänst, numera Sveriges Radio.
Eller när han 1955 började på tv, som då var helt nytt.
Men från 5-6-7-årsåldern, på den tiden samlades familjerna och tittade på nästan allt som SVT sände, minns man ju honom från frågeleken ”Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan” eller Melodifestivalen, ett år (1962).
Och framför allt ”Snillen spekulerar”, som han ledde i 25 år, och massor av vetenskapsprogram.
Inte sjutton förstod man alltid vad Nobelprisvinnarna han samlade i det förstnämnda programmet pratade om, men Bengt Feldreich hade alltid ambitionen att göra även svåra saker begripliga. Han blev en av de första folkbildarna som via tv nådde en masspublik. Han tyckte det var en självklar uppgift att använda sina breda kunskaper till att göra forskning och vetenskap begripligt för så många som vanligt.
En röst så klar, så len, så tydlig
Och så hade han ju rösten. Som egentligen var raka motsatsen till när han sjöng ”Ser du stjärnan i det blå”. Så klar, så liksom len, så tydlig. En röst som utstrålade kunskap och trovärdighet vad han än sa.
Han guidade svenska folket genom kungabröllopet, högertrafikomläggningen och månlandningen.
När jag omtumlad lämnade biografen efter världspremiären av ”First man” på Venedigs filmfestival i fjol, filmen om astronauten Neil Armstrong (1930-2012) som var första människan på månen, var det som att något ändå fattades.
Nu vet jag vad det är.
För oss svenskar är månlandningen för alltid också förknippad med USA-korrespondenten Arne Thoréns (1927-2003) upphetsade stämma från Houston och Bengt Feldreichs mer nedtonade och kloka kommentarer i tv-studion.