Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

”Vår tid är nu” – största satsningen på SVT någonsin

Uppdaterad 2017-09-15 | Publicerad 2017-09-13

Den andra oktober har den nya serien ”Vår tid är nu” premiär på SVT.

Nöjesbladet har mött upphovsmännen och skådespelarna bakom serien.

– Om man får frågan: ”vill du jobba med den största satsningen på SVT någonsin?” då säger man ”ja, tack”, säger manusförfattaren Ulf Kvensler.

Den andra oktober har SVT:s storsatsning ”Vår tid är nu” premiär. Serien startar i Stockholm på fredsdagen 1945 i Stockholm och följer sedan familjen Löwander då de driver sin restaurang Djurgårdskällaren huvudstadens hjärta.

Vi följer matriarken Helga (Suzanne Reuter), och äldste sonen Gustaf (Mattias Nordqvist), som drivit restaurangen under kriget och vill att saker ska återgå till hur det en gång var. När mellansonen Peter (Adam Lundgren) återvänder från kriget gör han sitt bästa att föra in familjen i det nya årtiondet.

Samtidigt inleder yngsta syskonet Nina (Hedda Stiernstedt) en affär med kökspojken Calle (Charlie Gustafsson) som precis börjat utbildas under köksmästaren ”Stickan” (Peter Dalle). Det utlovas stora mängder intriger, kärlek, humor och konflikt.

Drömprojekt

Serien är skapad av Johan Rosenlind, och för manus står Ulf Kvensler, som skrivit för bland annat ”Solsidan”.

– De ringde mig och frågade ”vill du jobba med den största satsningen på SVT någonsin?”. Då säger man ”ja tack, jag har inget för mig just nu”, säger Ulf Kvensler.

Ideén hamnade i ett tidigt stadie på SVT-redaktören Malin Nevanders skrivbord.

– Det är en dröm att få ett projekt som detta, förklarar hon.

Redan då var historien väl utarbetad.

– Det är ett slags mikrouniversum, den här restaurangen blir ett samhälle i sig. Här möter man allt från värsta överklassen som käkar svartkaviar till köksorna som står och rensar fisk i köket, berättar Johan Rosenlind.

– Det är en gripande, varm och rolig berättelse om hur det är att vara människa i en brytningstid, tillägger huvudregissör Harald Hamrell.

Något för alla

Att skapa en autentisk bild av 40-talets Stockholm utan att det blev gammaldags blev tidigt ett mål, inte minns för att tittarna skulle kunna relatera.

– Sen finns det hela 7, 8 huvudroller. Det gör att alla kan hitta sin favorit, sin historia i historien, säger Mattias Nordqvist.

Serien behandlar även ämnen som än idag är aktuella, frågor om allt från klassskillnader och invandring till Sveriges plats i ett allt mer globalt sammanhang. Skådespelarna är dock ense om att det på 40-talet verkade finnas mer hopp än i dag.

– Framtidstron var så stark, nu lever vi i en tid med naturkatastrofer, hot om ett tredje världskrig mellan USA och Nordkorea, bostadsbubblan kommer spricka... allt är bara nattsvart. Det finns ingen tro att vi kommer kunna skapa någon form av framtid. Det hoppas jag att vi med serien kan skapa, en känsla av hopp. Det är otroligt höga ambitioner nu när jag hör mig säga det, skrattar Mattias Nordqvist.

Varför ska tittarna se just ”Vår tid är nu”?

– För att vi ska få göra en säsong tre, skämtar Adam Lundgren först.

– Nä men för det finns tyngd och allvar i den lika mycket som det finns humor och värme. Jag tror att många kommer tycka om den oavsett vad för serier man vanligen gillar.

Följ ämnen i artikeln