Experten: Vill se gay-par i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”
Uppdaterad 2017-05-18 | Publicerad 2017-05-17
Sexologen Helena Cewers tycker det är dags att ”Gift vid första ögonkastet” får sitt första homosexuella par om det blir en ny säsong.
Men det är lättare sagt än gjort, om du frågar SVT.
– Om man tittar på ansökningarna vi får är det inte proportionellt sett till hur det ser ut i övriga samhället, säger projektledaren Siri Bergerud.
Tre säsonger har gått av SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”, och det har sett likadant ut varje år. Av de nio par som ställt upp är samtliga heterosexuella. I övriga världen ser det ungefär likadant ut. Ett av undantagen är i Australien där Andy John och Craig Roach deltog 2016.
Om det blir en ny säsong i Sverige ser experten och sexologen Helena Cewers gärna att man har med ett homosexuellt par.
– Det skulle vara intressant att ha med hbtq-personer. Men blir det för lite urval blir det svårt. Man kan inte sätta ihop två personer bara för att de är homosexuella, säger hon.
SVT: Vill spegla hela Sverige
Siri Bergerud, projektledare för ”Gift vid första ögonkastet”, säger att man redan från första säsongen velat ha en större mångfald i programmet. Men att det inte varit helt lätt.
– Vi önskar att spegla hela Sverige, det är inte en fråga. Vi har funderat mycket på varför det är så få. Om man tittar på ansökningarna vi får är det inte proportionellt sett till hur det ser ut i övriga samhället, säger Siri Bergerud.
Hur arbetar ni för att få en större mångfald?
– Det är nätverk och specifikt att vi riktar oss till den stora mångfalden. Men det är också en svår avvägning. Premissen är att det ska vara hundra procent frivilligt. Vad som blir att övertyga någon och vad som inte är det blir väldigt svårt.
Äktenskapet, ett problem?
Siri Bergerud menar att SVT har ett jobb att göra för att det vara lika självklart för hbtq-personer som heterosexuella att söka till programmet. Hon funderar på om äktenskapet i sig är ett hinder.
– Kanske är inte äktenskapet så välkomnade som vi kanske skulle önska att det var.
Precis som Helena Cewers påpekar avgör urvalet i slutändan vilka par som kommer med.
– Vi tar de bästa matchningarna vi får. Vi kan inte heller casta aktivt. Det här är hundra procent frivilligt.