Det går åt helvete även i tv-världen

Arbetslöshet, arbetarklass och ekonomiska trångmål i stället för lyx, flärd och stenrika dynastier.

Finanskrisen har nått tv-serierna.

Att det går åt helvete i största allmänhet just nu är ingen hemlighet.

Finanskrisen slår så vilt omkring att man skulle kunna tro att den försöker träffa en osynlig pinãta, och som tv-tittare är det i princip en teknisk omöjlighet att inte stöta på oroväckande prognoser och hopplöshet i nyheter, dokumentärer och debattprogram.

Och nu har eländet börjat sprida sig även till skrivna serier och underhållning. Åtminstone i USA, där ”recession tv” har blivit ett begrepp och den pilotsäsong som just har passerat har speglat det ekonomiska läget i landet i allra högsta grad.

Dels har komedier varit ett dominerande inslag, eftersom folk behöver få sig ett gott skratt när tiderna är dåliga, och dels har fokus legat på teman som arbetslöshet, brist på pengar och vanligt folk.

Stort, brett och välbekant har varit ledorden, och man har helt letat efter en ny ”Roseanne”, som arbetarklassen kan identifiera sig med.

Precis som de gjorde då det blåste snålt på 90-talet.

Kelsey Grammers nya komedi ”Hank”, som har premiär i ABC till hösten, handlar till exempel om en före detta framgångsrik affärsman som blir av med jobbet i New York, och tvingas avskeda hembiträdet och flytta tillbaka till Virginia och leva som den amerikanska motsvarigheten till en vanlig Svensson.

Andra projekt som har varit aktuella men nu inte verkar plockas upp som serier är ”Canned”, om en grupp vänner som får sparken på samma dag, ”Two dollar beer”, om arbetare i Detroit, ”Confessions of a contractor”, om Los Angeles rika sedda genom en arbetares ögon, ”Walorsky”, om en vakt som patrullerar ett köpcentrum i Buffalo, och den Romeo och Julia-inspirerade ”Empire State”, om en industriarbetarfamilj som ställs mot en av Manhattans höjdarfamiljer.

Andra tecken i tiden är att Fox gör realityserien ”Someone’s gotta go”, som beskrivs som en ”Flugornas herre” i vilken anställda på en arbetsplats röstar om vem som ska få kicken, att Jay Leno nyligen gjorde en gratis specialshow för enbart arbetslösa i Detroit, samt att de brittiska kanalerna – vars shopping av amerikanska serier vanligtvis är intensiv så här i maj – håller hårt i plånboken.

Det går, som sagt, åt helvete.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln