Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Nu vill killarna vara lika mjuka som Ernst

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-16

”Föräldrar till unga pojkar tackar mig”

Ernst Kirchsteiger har gått från flickpojke i Degerfors till handy-man i rutan.

Nu skickar föräldrar till konstnärliga pojkar tackbrev för att han står för den han är.

– De skriver ”nu gömmer han inte längre fiolen”, säger Ernst.

Ernst Kirchsteiger, 51, har börjat förberedelserna för en ny säsong av ”Sommar med Ernst”. Precis som tidigare år kommer citatmaskinen från Örebro att släppa lös sin kreativitet i allt från utedass till 1700-talsgårdar runt om i Sverige.

Med sitt okonstlade sätt och fallenhet för handarbete, färg och brödbak har han barfota mutat in svenska folkets hjärtan.

Men i lördagens avsnitt av ”Babben & co” berättar inredaren att hans konstnärliga egenskaper inte alltid varit uppskattade.

Valdes alltid sist

I 60-talets Värmland, där Ernst växte upp, var det mest flickor som sysslade med körsång och akvarellmålning.

– Det var mycket grabbighet. Jag blev alltid sist vald i fotbollslaget. Jag var nog sedd lite som en udda figur, säger han i programmet.

Trots det fick han sina kamraters respekt och vågade fortsätta att gå sin egen väg.

– Jag höll mig i min egen lilla fil, jag provocerade inte så mycket. Och jag var ganska bra på att försvinna, säger han till Nöjesbladet.

”Hejdlös person”

När Ernst trotsade blygheten och visade upp sin konstnärliga sida i tv började föräldrar till pojkar som han själv att höra av sig och tacka.

– Föräldrar till unga pojkar tackar mig för att jag är en sådan hejdlös person. Att jag bara kör på, syr och grejar. De skriver: ”nu gömmer han inte längre fiolen under dunjackan när han går till repetitionerna. Tidigare har han skämts för att han har spelat fiol”.

Och tackbreven betyder väldigt mycket för honom.

– Just de här grabbarna som vill ägna sig åt kultur får kämpa rätt hårt. Ett sådant här brev rättfärdigar massor med tid i rutan, säger han.

Lagar mat och dukar

Reaktionerna har gjort att han nu ser på sig själv som en föregångare.

– Jag har märkt mer och mer av det här de senaste tio åren. I dag är killar jäkligt intresserade av hur de har det och de lagar mat och dukar. Jag tror att det handlar om någon slags generationsfråga. Jag var bara lite tidigt ute.