Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Det här betyder partiledarnas kulturval

Erika Walukiewicz/TT

Publicerad 2022-07-13

En partiledare lyssnar på Rammstein, en annan har en crush på Juliette Binoche och flera av dem kan citera Karin Boye. Men vad betyder egentligen partiledarnas kulturval? Vi reder ut med hjälp av experter.

Det kan tyckas okontroversiellt vad politiker ser på bio eller vilka böcker de har liggande på nattygsbordet. Men faktum är att partiledarnas kulturval kan väcka starka känslor.

När Fredrik Reinfeldt 2011 berättade att han ägnade sommaren åt att läsa Camilla Läckberg och lyssna på Da Buzz lät reaktionerna inte vänta på sig.

– Kultursfären kan vara lite av ett getingbo för politiker. En politiker vill nå ut brett men inom kulturvärlden är det inte nödvändigtvis den som säljer mest som har högst status, snarare tvärtom, säger Torbjörn Forslid, professor i litteraturvetenskap och författare till boken ”Statsministerns sommarläsning. Om litteratur, politik och bildning”, tillsammans med Anders Ohlsson.

Inför de två senaste valen har partiledarnas kulturval lutat åt det försiktiga och opersonliga, enligt Torbjörn Forslid. Men han ser en tydlig utveckling i årets TT-enkät. Där får vi veta att Evelyn Waughs ”Brideshead revisited” gjorde starkt intryck på en ung Ulf Kristersson (M) och att Johan Pehrsons (L) favoritläsning är ”Blonde”, Joyce Carol Oates tegelsten om Marilyn Monroe.

– Jag tycker att den här enkäten visar att nu är de på banan. De väljer både kvalitetslitteratur och populärkultur men det är också ganska personliga val.

Vågar sticka ut

När det kommer till partiledarnas musikval satsar de flesta på säkra kort, enligt Alexandra Sundqvist, musikkritiker på Dagens Nyheter. Medan Magdalena Anderssons val upplevs som proffsiga och statsmannamässiga, tycker hon att andra på den rödgröna flanken vågar sticka ut.

– Nooshi Dadgostar visar att hon har populärkulturell koll. Som i valet av Beyoncés nya singel, som bara är ett par veckor gammal. Ulf Kristersson väljer att luta sig mot en ganska manlig rockkanon, med Winnerbäck, Joakim Berg och Tomas Andersson Wij, just den här gången.

– Sedan är det kul att Märta Stenevi (MP) har en pågående nostalgitripp med brittisk syntpop. Sommaren är ju bra för sånt, att grotta ned sig bland vinylskivorna.

Partiledarnas val spänner över de flesta genrer, från pop och hårdrock till visa. Men hiphopen lyser med sin frånvaro, konstaterar Alexandra Sundqvist. Och trots att många lyfter fram svenska artister saknas några av de mest väntade namnen.

– Det som förvånar mig mest är nog att varken Håkan Hellström, som har fyra Ullevi-spelningar framför sig, eller den sommarturnerande Veronica Maggio nämns. De är ju Sveriges kanske största artister. Men också att namn som Lars Winnerbäck och Melissa Horn återkommer partiledarna emellan. All ära till artisterna i fråga, men det känns lite fattigt.

”Deppigt men väntat”

Partiledarnas film- och tv-vanor imponerar inte på TT:s filmskribent Kristoffer Viita.

– Det är deppigt men väntat att så många partiledare knappt går på bio. Eller bara gör det med sina barn, som Jimmie Åkesson, Märta Stenevi och Annie Lööf. Värt att notera är hur väntade vissa svar är, både Johan Pehrson och Stenevi säger att de kollat på nya säsongen av ”Stranger things”, den mest ”basic” tv-serien på den minst utmanande strömningsplattformen (Netflix).

Att både Magdalena Andersson och Annie Lööf tittar på politikdramat ”Borgen”, som skildrar Danmarks första kvinnliga statsminister, är illustrativt för en allt hetare längtan att ta del av kultur vi kan identifiera oss med, enligt Kristoffer Viita.

– Att ett av Ulf Kristerssons val är ”Clark” kan ses som en flört med manliga väljare som irriterats av den ganska präktiga kultursidesdebatten, där serien fått kritik för att göra den kände bankrånaren till en rockstjärna.

Genuint litteraturintresse

En fråga förenar partierna över blockgränserna. När det kommer till hur de föredrar att inta sin litteratur är de flesta rörande överens, något som förvånar Torbjörn Forslid.

– Man skulle kunna tänka sig att ljudbok passar ganska bra när man sitter på en turnébuss men här är det väldigt tydligt att de ska läsa fysiskt, också att de tar lite avstånd från ljudboken. Det tror jag dels handlar om deras ålder, att de är vana vid fysiska böcker men också om hierarkier, att en tryckt bok fortfarande anses finare än en ljudbok.

Jämfört med tidigare år väljer flera partiledare böcker som visar på ett genuint litteraturintresse, enligt Forslid. Märta Stenevi och Annie Lööf läser båda Booker-prisvinnaren Bernardine Evaristos ”Flicka, kvinna, annan”. Magdalena Andersson lyfter fram den senaste översättningen av Flauberts ”Madame Bovary”.

– Det är imponerande och visar att det inte bara är en titel som hon har fått hjälp att plocka fram. Hon har helt enkelt läst den senaste översättningen som kom för några år sedan.

Fotnot: Samtliga partiledare finns representerade i enkäten utom Ebba Busch (KD), som inte har svarat trots upprepade påstötningar.

ANNONS