Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Niklas Natt och Dag om ensamhet, författar­drömmar och släktens mörka historia

Så är dagens ”Sommar i P1”

Uppdaterad 10.20 | Publicerad 07.00

Niklas Natt och Dag sommarpratar i dag.

Den här sammanfattningen har gjorts med stöd av AI-verktyg från Open AI och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs Aftonbladets AI-policy här.


Nyfiken på dagens sommarprat? Aftonbladet ger dig här en snabbversion – så du kan hänga med i snacket kring fikabordet.

  • Namn: Niklas Natt och Dag
  • Ålder: 44 år.
  • Yrke: Författare.
  • Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.
  • Första meningen: ”Mitt namn är Niklas Natt och Dag.”
  • Sista meningen: ”Vad jag säger är att om du lyckas tillgodogöra dig det synsättet handlar kanske Steven Spielbergs mästerverk ’Hajen’ om en haj som kräks upp så många människor att man måste öppna en strand.”

Tre låtval:

  • Pixies: Gigantic
  • Joan Baez: Here’s to you
  • Peter Carlsson & Blå Grodorna: Fredmans Epistel nr 48

Kort om sommarpratet:

  1. Att bära ett gammalt namn: Niklas Natt och Dag inleder sitt sommarprat med en humoristisk och självironisk reflektion över sitt ovanliga efternamn, vilket har varit både en källa till stolthet och frustration. Han delar med sig av anekdoter från sin uppväxt och hur namnet har påverkat honom, både privat och i interaktioner med myndigheter och företag.
  2. Författardrömmen och kampen: Niklas berättar om sin barndom, känslan av utanförskap och hur litteraturen blev en räddning. Han beskriver sin väg till författarskapet, en resa fylld av motgångar och refuseringar, men också med ett envist driv att lyckas. Drömmen om att skriva en historisk roman om 1700-talets Stockholm tar form, och hur han till slut lyckas få sin debutbok ”1793” publicerad efter många omskrivningar och hjälp från vänner.
  3. Utmaningarna som författare: Sommarpratet bjuder också på en inblick i författarens vardag, där Niklas reflekterar över de ensamhetsaspekter som yrket innebär och det konstanta växlandet mellan hybris och självförakt. Han delar med sig av dråpliga situationer från författarträffar och det sociala spelet bland kulturpersonligheter, där han ofta förväxlat författare och personer på grund av sitt dåliga ansiktsminne.
  4. En blick på historien: Niklas dyker också ned i sin släkthistoria och berättar om en av sina förfäder som mördade frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson på 1400-talet. Han spekulerar kring motivet bakom mordet och hur historiska dokument ibland lämnar mer frågor än svar. Genom sina studier försöker han rekonstruera och förstå dessa gamla händelser, samtidigt som han reflekterar över hur mycket vi egentligen kan veta om det förflutna.
  5. Kulturens och språkets framtid: Niklas avslutar sitt prat med att diskutera språkets och litteraturens roll i samhället, och uttrycker en oro för att yngre generationer tappar förmågan att förstå och skapa komplexa idéer på grund av en nedgång i läsandet. Han varnar för att utan språklig förståelse riskerar vi att förlora kontakten med det förgångna och därmed de lärdomar det kan ge oss.

Här hittar du sommarpratet.

Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00.


Den här sammanfattningen har gjorts med stöd av AI-verktyg från Open AI och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs Aftonbladets AI-policy här.