Eurovisionchefen tror på fest trots protester
Martin Österdahl: ”Kom till Malmö”
Publicerad 2024-05-03
Svensken som är chef för Eurovision Song Contest tycker inte att protesterna mot tävlingen i Malmö dämpar feststämningen.
– Kom till Malmö, skulle jag säga. För det är inte känslan man har här, säger Martin Österdahl.
En svensk tv-chef är högste ansvarig för Eurovision Song Contest, men ”hemkomsten” till Malmö i år överskuggas av protesterna mot Israels medverkan, på grund av kriget i Gaza.
– Det är klart att det påverkar oss. Vi är ju lika oroade och bedrövade som alla andra människor vad gäller de bilder vi ser från Mellanöstern och andra konflikthärdar runt om i världen. Men samtidigt så är det så att vi har gjort det här i 68 års tid. Och omvärlden har alltid påverkat Eurovision Song Contest. Vi har genomgått många kriser och konflikter genom de åren, säger Martin Österdahl till TT.
Hotat av Netanyahu
Österdahl framhåller att Eurovision Song Contest är en tävling mellan nationella tv-bolag. Det israeliska tv-bolaget KAN ska inte uteslutas från tävlingen, som de ryska public service-bolagen blev efter den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022.
– Om de ryska medlemsorganisationerna var Putins förlängda arm och spred propaganda, så är KAN ett litet oberoende nationellt public service-bolag som Netanyahu försökt lägga ner. Och vår uppgift är ju ytterst att stötta de nationella public service-bolagen.
Demonstrationer mot tävlingen väntas ända fram till finalen den 11 maj. Men Martin Österdahl känner sig trygg med säkerhetsarbetet.
– Jag måste säga att jag har varit med i förberedelserna för många Eurovision Song Contest. Och jag har aldrig varit så imponerad som jag har varit av den uppbackning vi har fått i Sverige och av Malmö inte minst.
”Hopp om framtiden”
Eurovision Song Contest har vuxit sig ännu större på senare år och gjort internationella stjärnor av vinnare som Duncan Laurence, Måneskin och Loreen. Och enligt EBU har tävlingen högre tittarsiffror än många internationella sportevenemang.
Kort sagt var det upplagt för fest och glamour när tävlingen kommer tillbaka till Sverige för första gången sedan 2016. Men nu överskuggas allt av protesterna. Även om Martin Österdahl inte vill betrakta det så.
– Vi hoppas att vi ändå kan genomföra det här som vi har tänkt och fokusera på det positiva, säger han och tillägger:
– Så att om vi kan lägga allting åt sidan för en stund och förenas över landsgränserna och i vår konst och i vår musik, så finns det ändå hopp om framtiden.