Gina Dirawi: ”Tycker att det är extremt sorgligt”
Programledaren upprörd efter berättelserna under #Metoo
Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2017-10-28
Gina Dirawi är upprörd över att samhället reagerat med förvåning efter kvinnors berättelser under #Metoo.
Nu vill hon se förändring.
– Bor man i en värld där man kan placera en man på månen måste man väl ändå kunna hitta något sätt där man kan göra det tryggare för kvinnor, säger hon.
Under hashtaggen #Metoo har kvinnor världen över delat med sig av sina historier och upplevelser av sexuella trakasserier, ofredanden och övergrepp. Idols programledare Gina Dirawi är irriterad över det faktum att kvinnor ska behöva berätta för att samhället ska reagera och agera.
– Jag tycker att det är extremt sorgligt och att det ska behöva vara så att kvinnor ska ta upp sin problematik igen och att samhällets reaktion på något sätt är förvåning. Vi har all statistik, den har funnits där i alla år. Ni har vetat om det här men inte gjort något åt saken. Det bevisar bara vad vi lever i för samhälle där man hela tiden skyddar män och inte tar kvinnors historier på allvar, säger hon.
”Synd och skamligt”
Efter att flera personer trätt fram och vittnat om att TV4-profilen Martin Timell utsatt dem för sexuella trakasserier och ofredanden valde kanalen under förra veckan att ta programledaren ur tjänst.
– Jag tycker att det är väldigt beklagligt. Synd och skamligt att man inte tagit tag i den här frågan tidigare. Har man som chef vetat om vad ens anställda gör, och det här handlar om alla platser, så ska man agera på det direkt. Jag förstår inte ens varför det här pågår fortfarande. Det är väldigt underligt.
Även andra mediemän har pekats ut de senaste veckorna. Däribland SVT:s Lasse Kronér som är anmäld för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och Aftonbladets medarbetare Fredrik Virtanen som är anklagad för våldtäkt och ofredanden.
”Inte okej”
Gina har skonats från ”extrema saker” i branschen, som hon själv uttrycker det. Samtidigt har hon upplevt skillnader mellan män och kvinnor på arbetsplatser.
– Män behandlas annorlunda. När man har stora produktioner så anställer man oftast män. Man tar in killar, jag brukar kalla dem för ”tjenis-penis-killar”, som är ”tjena” och ”skön” men egentligen inte har så mycket kunskap. Det tycker jag genomsyrar alla platser jag varit på. Där är väldigt mycket snubbar som egentligen inte gör så mycket.
Även om hon tycker att det är sorgligt att samhället reagerat med förvåning efter #Metoo är hon glad att saker och ting nu lyfts till ytan.
– Men det ska inte vara en sådan ickefråga egentligen att vi ska sitta 2017 och förklara för människor att det inte är okej att trakassera kvinnor.
Hon vill nu se förändring.
– Bor man i en värld där man kan placera en man på månen måste man väl ändå kunna hitta något sätt där man kan göra det tryggare för kvinnor.