Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Cocktailtimmen är slagen för Mad men

I morgon sker det som ”Mad men”-fans både fruktat och suktat efter.

Då har första avsnittet av den sista ­säsongen premiär.

När jag var som mest besatt av ”Mad men” ville jag inte ens tänka på att det skulle komma ett slut. Det var en dag som Maddicts över hela världen fruktade.

Å andra sidan hade alternativet varit värre: Att Matthew Weiner skulle skriva tv-serien in i 80-talet och dra på Don Draper ett par stentvättade jeans med revärer. Tanken på January Jones roll­figur Betty Francis i axelvaddar eller Christina Hendricks Joan Harris i permanentat hår gav mig rysningar.

Och med tanke på att det estetiska alltid har varit ”Mad mens” fjäder i feodoran var det givetvis dags för serien att ta slut. Det sena 1960-talet, på väg in i 70-talets utsvängda polyestermode, var den oundvikliga ändhållplatsen.

Det var dit men inte längre.

I morgon kväll visas det första avsnittet i ”Mad mens” sjunde, och sista, säsong i USA.

I den förra säsongen fick vi följa med den forne hjälten Don Draper ned på botten. Borde vi ha förstått att det var just där som han skulle hamna? Vinjetten med mannen som faller nedför Manhattans skyskrapor har kanske hela tiden har viftat med slutet framför oss?

För precis som i verkliga livet är inga hierarkier statiska i ”Mad men”. Också de som står högst upp kan halka nedför stegen. Kanske är det därför som serien aldrig har fastnat i sin egen snygghet.

Trots de perfekt stärkta skjortorna och välkammade bakelsefrisyrerna är allt i slutändan ändå så som livet är mest.

Saker kan ställas på sin spets en kväll men så blir det morgon och det är bara att klä på sig och gå till jobbet.

”Mad men” dök upp precis när vi behövde den. Första avsnittet sändes 2007 - samma år som världen lamslogs av finanskris. Det var perfekt att kasta sig in i en kostymserie som utspelade sig i en tid som vi redan hade facit från. Det blev en saga för vuxna med bostadslån.

Medan rollfigurerna oroade sig över Kalla kriget satt vi i soffan och visste att det ju inte skulle bli jordens undergång. Det var åtminstone en trygghet som vi hade säker.

När Matthew Wiener, som tidigare varit manusförfattare på ”Sopranos”, hade premiär på sin ”Mad men” blott en månad efter maffiasuccéns avslut passade han snyggt över stafettpinnen till sig själv. Den moderna tv-världen hade aldrig sett ut som i dag om det inte hade varit för ”Mad men”.

När säsong sju börjar är året 1969 och president Nixon ska installeras som president. Medarbetarna på byrån som en gång i tiden hette Sterling-Cooper har spritt sig på två kuster. Några är kvar på Madison Avenue i New York - andra är i Los Angeles.

Allt kan hända nu.

Allt kommer att hända nu.

Det enda som vi vet är att någonstans i ”Mad mens” värld kommer cocktailtimmen alltid att vara slagen.

Fotnot: På måndag finns det första avsnittet av säsong sju att se för premiumkunder på Kanal 9:s playfunktion. I den svenska tv-rutan har avsnittet premiär den 27 april.

Följ ämnen i artikeln