Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Regina Lund: ”Jag gillar inte den här häxjakten”

”Lösningen är inte att vara aggressiv eller hotfull”

Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-11-10

Regina Lund är en av kvinnorna som skrev på uppropet i SVD.

Men hon vill inte att det ska leda till en ”vi mot dem”-känsla.

– Jag tror inte att vägen mot lösningen är att vara aggressiv eller hotfull, säger hon.

Listan på namn som har skrivit på uppropet i Svenska Dagbladet växer. Nu omfattar den 514 personer som vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp inom film- och teaterbranschen.

Regina Lund, 50, är uppväxt i den miljön. Hon säger att hela hennes karriär har kantats av den typ av beteende som uppropet handlar om.

– I mitt fall var det också så att kvinnliga skådespelare runt mig sa “tig och var tacksam för den fina rollen du har fått. Bråka inte” när jag sa ifrån. Det fanns ingen som backade upp mig, nu vill jag vara den som backar upp andra.

Blir bättre i framtiden

Men problemen finns inte bara i hennes bransch. De hittas i hela samhället, menar hon.

– Det här är bara svallvågor från en tid som vi har bakom oss. I framtiden kommer vi att se en skillnad.

Uppropet som hon själv är del av är en väg att gå mot en bättre framtid. Men Regina Lund vill inte se att rörelsen som nu råder ska leda till någonting negativt.

– Jag tycker inte om att man hänger ut folk som inte är dömda, jag gillar inte den här häxjakten, det gör jag verkligen inte. Jag tror på en fredligare lösning där man inte är ”vi mot dem”. Vi har fått nog, men jag tror inte att vägen mot lösningen är att vara aggressiv eller hotfull.

– Det jag vill är att skapa fred. Men det här upproret behövdes för att sätta ned foten. Det är så många generationer av rädsla.

”Jag hoppas att det finns ånger”

På torsdagskvällen medverkade Regina Lund i SVT:s ”Opinion” för att diskutera uppropet i film- och teaterbranschen.

Genom att kasta ljus på frågan hoppas hon att respekten människor emellan ska öka. Att man ska kunna gå till jobbet utan att vara rädd.

– Jag önskar att jag kan peppa alla att få mod att säga ”det här är okej och det här inte okej”, och samtidigt peppa den som mottar det med att säga, ”aha okej, då fattar jag”.

Vad tror du att de som gjort sig skyldiga till övergrepp känner nu?

– Jag tror att väldigt många inte fattar att det är övergrepp som de har gjort. Jag hoppas att det finns ånger och tankar om ”vad jag gjorde för fel?”. Eller så tänker de förhoppningsvis på vad de kan ändra på i sitt beteende.