Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Knarkkriget är vår tids nya maffiasaga

Händerna kramar pärmarna tills knogarna blir vita som ­pingisbollar.

Hur är det möjligt att den amerikanske författaren Don Winslow inte är ett större namn i Sverige?

Hur är det ens tillåtet?

Don Winslow.

Vilka böcker skulle du ta med dig till en öde ö?

Frågan är omöjlig att svara på.

Men det var innan jag efter pålitliga rekommendationer läste Don Winslows ”The ­power of the dog”. (”I hundarnas våld” på svenska.)

Romanen från 2005 handlar om knarkkriget i Mexiko och får barbariet i ”Game of thrones” att kännas som Nalle Puh.

Don Winslow fick idén till boken efter att ha läst om en massaker i delstaten Baja California, Mexiko, där nitton personer mördades. Han ville gräva djupare och försöka svara på en journalistisk grundfråga - varför?

Han lade ner sex år på att skriva boken och grundlig ­research. Winslow reste runt i Mexiko och intervjuade personer med liknande erfarenheter och upplevelser som karaktärerna. Det han fick veta och se och skapade fiktion av gjorde honom förlamande uppgiven.

Det skulle dröja tio år innan han återvände till brottsplatsen. Och när uppföljaren ”The cartel” släpptes i år blev ­genomslaget betydligt större i amerikanska medier, mycket tack vare att ”The power of the dog” har vuxit i radioskugga och fått högre status.

Don Winslow försöker fortfarande svara på samma frågor.

Varför mördas hundratusentals människor i drogkartellernas kamp om territorier, ­strategiska gränsstäder och transportvägar? Varför förändras inget? Varför blev ­våldet och terrorn ännu värre på 2000-talet?

Drogkriget, och maktförhållandet mellan det rika USA och fattiga Mexiko, är en tacksam scen för manusförfattare och regissörer. Konflikten börjar få en liknande position inom ­västerländsk popkultur som maffiasagor. Bland annat tack vare filmer som ”Traffic” och ”Sicario” och ”No country for old men”, samt tv-serier som ”Breaking bad”.

Men ingen av dem är lika omfattande och storslagna som ”The power of the dog” och ”The cartel”. Tillsammans ­består böckerna av över 1 300 ­sidor.

Don Winslow skriver korta meningar och använder halsbrytande många utgångar för att driva upp tempot till störtlopp. Böckernas längd gör att effekten blir ysisk och yrselframkallande.

Det obeskrivliga våldet och knarkindustrins våldsamma utbredning och makt maler sakta ner ens skyddsmurar. Till slut känner man samma illamående och tomhet som flera av karaktärerna. Lägg till att Don Winslow lägger örat tätt nära verkligheten och lyssnar. Inledningen av ”The cartel” ger en kuslig föraning om hur och ­varför den fruktade ledaren för Sinaloakartellen Joaquin ”El Chapo” Guzman kunde fly från sitt fängelse i år.

Det är inte konstigt att bolagen har slagits om filmrättig­heterna, att Ridley Scott ska stå för regin och att Leonardo ­DiCaprio uppvaktas till en av huvudrollerna.

Amerikanske presidenten Richard Nixon förklarade krig mot knarket för 44 år sedan. Don Winslow kallar det för det längsta kriget i USA:s historia, och menar att det är förlorat.

Böckerna skakar av moralisk vrede. Berättelsens dödsfiender, knarkkungen Adán Barrera och narkotikapolisen Art Keller, kan ses som symboler för kartellernas mordkapitalism respektive ett cyniskt USA.

Den extrema knarkkonsumtionen i USA och Europa, och västvärldens restriktiva droglagar, skapar förutsättningarna för att människor lemlästas och hela regioner förslavas under kartellerna och deras arméer.

Där det finns laglösa miljarder att tjäna betyder människoliv ingenting. Och där det finns laglösa miljarder att tjäna växer korruptionen, inte minst hos eliten.

Det kallas för ett krig mot knark. Med tanke på vilka som drabbas värst har det blivit ett krig mot fattiga och svaga.

Markus topp 3

1 ”The big sleep” (album, Deportees)

Skivan äter sig in längre och längre ­efter varje lyssning. Resultatet är smått överväldigande. Favoritlåt just nu: ”Hard rain”. Det här kan mycket väl vara årets svenska popalbum. Får musik vara så här bra?

2 ”The leftovers” ­(tv-serie, HBO Nordic)

Den förbryllande inledningen av andra säsongen har samma behållning som första - vart ska allt ta vägen? Finns det ens en poäng?

3 Seinabo Sey (artist)

I veckan listade Taylor Swift sina absoluta favoriter just nu på Instagram, och där ingick Eric Hassle och Seinabo Seys ”Poetic”. Swift hade kunnat ha minst fem spår till från Seinabo Seys ep-skivor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln