Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Efter dolda fuskfilmerna – nu vädjar EBU om hjälp

Uppdaterad 2013-05-22 | Publicerad 2013-05-21

”Vi har ingen polismyndighet som kan efterforska detta vidare”

Eurovision-chefen vill först avfärda röstfusket som en bluff.

Först när Jon Ola Sand inser att den dolda videon kommer från Aftonbladets systertidning i Litauen ber han om hjälp att få mer information.

– Vi har ingen polismyndighet som kan efterforska detta vidare, säger han.

I söndags publicerade den litauiska sajten 15min.lt en video filmad med dold kamera där två rysktalande män berättade om ett systematiskt sätt att köpa telefonröster med kontantkort.

– Det är väldigt svårt för oss att veta vem som ligger bakom videon och vem som ligger bakom försöket att köpa röster. Vi vet ju inte om det här är en bluff, eller om det är gjort nu eller för ett år sedan, säger Eurovisions högsta chef Jon Ola Sand.

Men för sajten 12points.tv berättar journalisten Liepa Želniené att videon spelades in i lördags, bara timmar före Eurovision-finalen i Malmö.

Samma ägare som Aftonbladet

Först när det går upp för Jon Ola Sand att 15min.lt ägs av Schibsted och alltså ingår i samma koncern som såväl Aftonbladet som Norges största tidning Verdens Gang blir han mer intresserad av innehållet i videon.

– Vi vet inte så mycket nu. Vi har ingen polismyndighet till att gå och efterforska detta nå vidare, men det kunde vara intressant om de har mer information om detta. Om de kunde överlämna det till EBU, så vill vi gärna det, säger han.

– Det ska väldigt många simkort tills man kommer upp i ett sånt forum att man ska påverka röstningen, fortsätter han.

Men du vet ju att i ett land med litet engagemang eller få invånare är det inte så många röster som behövs för att faktiskt påverka röstantalet?

- Vi följer ju det mycket noggrant och om det är onormal aktivitet runt detta så vet vi det och då kan vi också göra korrigeringar som gör att vi inte kommer i den situationen, säger Sand.

12 poäng från Malta fyra år i rad

Från Litauen fick den azeriska artisten Farid Mammadov 12 poäng, högsta möjliga. Samma poäng fick han från bland annat Österrike, Ungern, Bulgarien och Malta. Det sista landet har gett Azerbajdzjan sin 12:a de senaste fyra åren.

Länder med stort Eurovision-engagemang eller många tv-tittare, som Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien gav däremot inga poäng alls till Azerbajdzjan.

Om anklagelserna stämmer vad händer då? Blir Azerbajdzjan uteslutna ur tävlingen?

– Om det visar sig att det här är knutet till det azeriska tv-bolaget Ictimai tv så får vi se över hur vi ska agera för det är ju ett regelbrott. Men det är väldigt svårt för oss att agera om vi inte har tydliga bevis för att de här personerna agerar på vårt medlems-tvbolags vägnar. Så det inte är andra som gjort det, att det är en bluff eller att man gör det för att svartmåla Azerbajdzjan.

Men Azerbajdzjan har ju gjort en rad tidigare överträdelser mot reglerna. Personer som röstat på Armenien har tagits in på polisförhör, nu senast så har ju presidenten begärt en utredning för att ta reda på varför landet inte gav några poäng till Ryssland.

– För oss handlar det om att vi måste kunna knyta det till vår medlem, tv-bolaget. För det här är ju en tävling mellan tv-bolagen. Om det är andra krafter utanför som är inblandade så har vi inte mandat att agera om någon köper simkort eller försöker sälja eller köpa röster.

Hur nära knutet måste det vara då? Azerisk tv styrs ju till viss del av den azeriska regeringen. Representanter för Azerbajdzjans kulturdepartement arbetar med det azeriska bidraget i Eurovision.

– Vi gör ju Eurovision song contest tillsammans med våra medlemmar och då måste vi förhålla oss till våra medlemmar. Vi ska prata mycket med Ictimai tv om det här och vi ska skicka in det till Price Waterhouse Cooper som vi arbetar med kring röstningen för att se om det är något vi ska agera vidare på och vilka sanktionsmöjligheter vi eventuellt har.

Ska utredas - i juni

Men Jon Ola Sand har inte kallat till något krismöte med Eurovisions referensgrupp som är högsta beslutande organ. Först i juni kommer man gå vidare med fuskanklagelserna.

– Nästa möte är i juni. Då får vi se om vi ska agera, så det är lite tidigt att komma med några slutsatser ännu.

Det är inte aktuellt att kalla in ett extra möte med referensgruppen med tanke på anklagelserna och videon?

– Nej, vi har gott om tid på oss att diskutera detta, det förändrar ju inte resultatet. Och det är lång tid till nästa år. Vi behöver först få lite tid för att se över det här från vårt håll och så får vi se på vilket sätt vi eventuellt tar det vidare.

Förstår du de kritiker som säger att EBU duckar för det här för att ni behöver pengarna från medlemsländerna så ni struntar i om tävlingen är riggad eller rättvis?

– Men tävlingen är rättvis, den är så rättvis den kan bli och vi struntar inte i den här typen av anklagelser. Därför har vi Price Waterhouse Cooper som går igenom detta varje år för att se om de kan verifiera eller inte. Vi struntar inte i det här. Jag kan försäkra dig om att vi ser över alla de här anklagelserna mycket noga.

Efter Nöjesbladets intervju med Jon Ola Sand har EBU kontaktat 15mins.lt:s chefredaktör för att få mer information om fuskfilmen, uppger 12points.tv.

Följ ämnen i artikeln