’Jag har varit bra på att härmas’

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-15

Hasse Alfredson: Man ska ta en jävla massa tabletter varje dag

På bio har vi sett honom som mördare i ”Luftslottet som sprängdes” – i jul kommer en tv-film kring hans och sönernas lyckade filmkarriärer.

Mannen som alltid sett framåt har de senaste åren mest fått prata minnen.

– Jag är lite utkörd och går på sånt här grejs för hjärtat. Man ska ta en jävla massa tabletter varenda dag, säger Hasse Alfredson.

Hasse Alfredson har fyllt 79 år och hälsan är inte den bästa.

Skriver du något?

– Nej, allt mindre och mindre. Jag mår inte riktigt bra om jag ska vara ärlig. Jag är inte riktigt alert.

Men du gör fortfarande filmroller?

– Jag gjorde en med Daniel där jag spelar mördaren i ”Luftslottet som sprängdes”. Jag tyckte rollen verkade intressant. Att ta hand om en hel film orkar jag inte längre.

Sönerna Daniel och Tomas Alfredson är båda mycket framgångsrika filmregissörer.

– Vi har gjort färdigt en liten tv-film på en timme där vi ska presentera varsin film. ”Varg” som Daniel regisserat efter Kerstin Ekmans bok, min ”Den enfaldige mördaren” och ”Låt den rätte komma in” som Tomas gjort. Den heter ”Alfredson och söner” och kommer i tv framåt jul.

Hasse Alfredson har gett ut kokböcker och suttit i Gastronomiska akademien. På väggen bredvid oss sitter litografin ”Den allvarsamma leken” som han gjorde åt schackakademien.

– Fast jag har tappat gnistan. Jag spelar väldigt lite schack nu, säger Hasse Alfredson. Men jag spelar Alfapet nästan varje dag med min hustru. Det är roligt och håller hjärnan i trim.

Har ni strikta regler?

– Ja, vi använder Svenska akademiens ordlista. Man får till exempel skriva hi, som i hi hi hi, men man får inte skriva he, som i he he he.

Hasse Alfredson och jag förenas i ett ha ha ha.

Älskade Lindeman

En av hans långlivade och älskade skapelser är Lindeman. Som slog igenom i revyn Gröna Hund 1962, en improvisation kring ett aktuellt ämne ur dagens tidning.

När du hittar en röst eller dialekt för Lindeman verkar det fungera extra bra?

– Ja, det blev en grej att förpacka det i. Jag har kunnat många dialekter ända sedan jag var liten. Min pappa kom från Malmköping och min mamma från Djursholm. Jag blev visserligen avlad i Malmö, men dom pratade mälarsvenska. Jag har varit bra på att härmas. Det har varit roligt.

Ibland använde du färdiga slut.

– Jag hade hållit på så mycket med västen med gylfen som Valfrid Lindeman. Det bygger på en verklig historia. Gösta Knutson var i Lund med ett frågeprogram med Ejnar Haglund som domare. Dom hade supit till lite grann efter programmet och Ejnar Haglund försvann. Plötsligt hörde dom skrik inifrån toaletten. ”Det har blivit fel på min rygg! Jag kan inte räta på ryggen!” Och då hade Haglund knäppt ihop västen med gylfen.

Vad var lockelsen för dig med att improvisera varje dag?

– Vi höll oss ganska strikt till manus i Gröna Hund. Men vi beslöt också att vi skulle ha en liten improviserad avdelning så vi blev piggare och kunde hålla stilen. Man får publiken på sin sida när man improviserar.

Var du aldrig frestad att upprepa någon lyckad Lindeman?

– Jo, det gjorde jag. Men det blev alltid sämre. Jag försökte undvika det, men ibland var jag alldeles tom i skallen när vi hade två föreställningar.

Du prövade olika yrken som ung.

– Ja, på Öresundsposten skrev jag en artikelserie med olika yrken. Sotare hade ett särskilt snack, jag var dykare och gick ner i hamnen, spelade med på Fredriksdalsteatern och var frisör.

Var det en bra skola att ha i bakhuvudet när du improviserade olika yrken som Lindeman?

– Jo, det var det.

För några år sedan sa du att du letat efter något som Robert Gustafsson och du kunde göra ihop.

– Jag skulle gärna jobba med honom, men jag känner inte honom så väl. Han är rolig. En som jag just nu tycker är väldigt rolig är Henrik Dorsin. Han är en kvick person.

Redaktör i Tierp

Har du funderat på att skriva memoarer?

– Jag hade en idé att skriva memoarer som skulle halka ur spåret på en replik. När jag mönstrade fick jag bland annat frågan ”kan du laga en cykel?”. Och då svarade jag dumt nog ”ja”. Då blev jag placerad för militärtjänstgöring uppe i Boden som cyklist. Därför anmälde jag mig i stället till officersutbildning och då fick man välja ort. Jag tog Hässleholm nära hemmet.

– Därför tänkte jag skriva mina memoarer noggrant och ordentligt fram till den dag jag sa att jag kunde laga en cykel.

Sedan hade Hasse tänkt fantasin skena.

– Då skulle jag komma till Boden och hitta på ett helt liv efter det. Jag träffade en tjej däruppe, för det var för långt ner till Gunilla, och den tjejen kom från Uppsala och jag följde med henne dit och började läsa där och träffade Tage Danielsson. Var med i lite amatörrevy och spex i Uppsala men det blev inte så mycket utan jag blev lokalredaktör i Tierp.

Använder du dator?

– Nej, det är jag dålig på. Jag har en dator, men om det ska skickas sms och sånt gör jag det här från kontoret där Helena hjälper mig.

Hasse Alfredson påminns ofta om riktiga Lindeman.

Ernst Lindemann var befälhavare när tyska slagskeppet Bismarck gick under. Carl Louis Ferdinand von Lindemann var matematiker som räknade ut de flesta småsiffrorna i pi. Och så finns vinerna, från Australien. Lindemans viner är riktigt folkkära. De också.

Hans Folke Alfredson

Född 28 juni 1931.

Gift med Gunilla sedan 1956.

Hasse Alfredson har vunnit fina priser som filmregissör. Skrivit älskade barnvisor. Roat och oroat på scen de senaste 50 åren. Författat tungviktare. Gjort över tusen Lindeman.

KARRIÄR I URVAL

Scen: ”Guben i lådan” 1960 med Martin Ljung, revyer med Tage Danielsson 1962-1982, ”Tingel tangel” med Povel Ramel 1989, revyn ”Prins korv under taket” 1999 med Peter Dalle och Tina Ahlin. Filmer: ”Att angöra en brygga”, ”Äppelkriget”, ”Den enfaldige mördaren”, ”Falsk som vatten”. Böcker: ”En ond man”, ”Varför är det så ont om Q”, ”Lagens långa näsa”, ”Attentatet i Pålsjö skog”. Sånger: ”Blommig falukorv”, ”Norge, Norge”, ”Var blev ni av”, ”Ett glas öl”, ”Att angöra en brygga”. Roller: ”Skammen”, ”Utvandrarna”, ”Dag och natt”, ”Maria Larssons eviga ögonblick”, ”Luftslottet som sprängdes”.

Antal Lindeman: 1 300. På cd har släppts cirka 200.

Skansenchef: 1992–1995

Staty: Modell för ”Humor”, nyss flyttad från Berzeeli park i Stockholm.

Rekord: Daniel, Tomas och Hasse Alfredson har alla fått Guldbagge för bästa regi.

ANNONS