Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Konsertbranschen: Ingen skillnad för oss

Publicerad 2021-06-14

Tomma stolsrader på Malmö Opera. Arkivbild.

Regeringen går ännu ett steg längre i att lätta upp publikrestriktionerna. Enligt ett nytt förslag ska det nya publiktaket 1 juli gälla per sektion, snarare än för hela lokalen eller arenan.

– Jag gläds med sporten, säger Joppe Pihlgren på Svensk Live.

Förslaget skickas nu på remiss och innebär att det tidigare föreslagna maxtaket om 3 000 besökare utomhus och 300 inomhus den 1 juli skulle kunna mångdubblas – men då gäller det att anläggningen är tillräckligt stor för att dela av och att sektionerna kan skiljas åt.

”Ingen direkt skillnad”

Joppe Pihlgren, som är verksamhetsledare på Svensk Live, tar emot beskedet med viss glädje. Men han påpekar också att det bara blir de allra största arrangemangen som skulle kunna dra nytta av de föreslagna reglerna.

– - Jag gläds med sporten och det är bra för oss på längre sikt. Men musikevenemang på arenor behöver närapå full kapacitet för att det ska vara ekonomiskt hållbart så det gör ingen direkt skillnad för oss nu. Vi ser fram emot att man gör som man har sagt och öppnar enligt de planer som finns. Alla sätt att öppna upp säkert och praktiskt välkomnar vi, säger han.

Anders Larsson, som är vd för konsertarrangören United Stage, tycker att förslaget låter bra, men säger att det inte förändrar något för dem.

– Det låter fullt rimligt. Men vi har inga planer att ändra den linje vi har lagt för sommaren. Vi fullföljer vår linje med 500 sittande utomhus, säger han.

”Är nästan omöjligt”

Calle Nathanson, vd Folkets hus och parker, tycker att förslaget mest liknar en riktad insats för fotbollsmatcher och stora konserter.

– Men vem hinner få i gång så stora konserter så snabbt? Det är nästan omöjligt, säger han.

Även för den mindre publik som hans organisation jobbar med, vanligtvis mellan 300 till 700 personer, tar det tid att få i gång verksamheten.

– Det går bara inte att få i gång kulturlivet så snabbt, säger han.

Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live Nation:

– Vi ser det här som ett jättepositivt steg i ett återöppnande. Vi har jobbat väldigt nära andra delar av evenemangsbranschen, till exempel idrotten, och där kanske det går snabbare att få resultat av en sådan här regeländring än vad det gör i vårt fall. Idrotten har redan matcher i schemat. Vi är jätteglada för det här förslaget, men vi kommer inte smälla upp en arenakonsert på några dagar, vi har långa ledtider, säger hon.

Hoppas ändå på vaccinationspass

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att undersöka om testning eller vaccinbevis skulle kunna användas vid större evenemang. Myndigheten tror dock inte på någon sådan lösning.

– Vi hoppas fortfarande på att regeringen fattar beslut om att vaccinationspass kan användas under en övergångsperiod för de riktigt stora evenemangen, i det fall att restriktionerna inte helt är borta, säger Anna Sjölund vid Live Nation.