Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Svenska strejk-oron: "Biografer kan läggas ned"

Så kan Hollywoodstrejken påverka Sverige

Publicerad 2023-08-03

Flera stora filmpremiärer har skjutits upp till följd av skådespelarstrejken i Hollywood. Något som kan få stora konsekvenser för svenska biografer.

– Om det här blir långvarigt kan många tvingas lägga ned, säger Lars Gillegård, ordförande för Riksföreningen Biograferna.

Skådespelarstrejken i Hollywood har redan börjat få konsekvenser för den svenska biohösten. Bland annat har Marvelfilmen ”Kraven the hunter” och kommande ”Ghostbusters” skjutits upp. Det har även spekulerats i att ”Dune 2” kan bli uppskjuten, eftersom att filmens stjärnor inte får ägna sig åt marknadsföring under strejken.

Lars Gillegård, ordförande för Riksföreningen Biograferna, som representerar mindre och mellanstora biografer, tror att art house-biografer kan klara sig helt okej – medan landsortsbiograferna blir de stora förlorarna.

Skådespelarfackets ordförande Fran Drescher.

– Ungefär 70–80 procent där utgörs av amerikansk film, och även ”filmstäder” kan påverkas. Men det är svårt att sia om det här, det är lite som pandemiläget, säger han.

När covid-19 lamslog världen valde flera biografer att sätta sin verksamhet på paus.

– Har man inte försörjning av ny film hela tiden lägger man ned. Många krypkörde inte med de hårda restriktioner som var, man lade ned och lade verksamheten vilande. Det är den situationen som kan uppstå om det här blir varaktigt, säger Lars Gillegård.

Peter Fornstam, vd på Svenska Bio, oroas över skådespelarstrejken i Hollywood. Arkivbild.

”Väldigt olyckligt”

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio och ordförande för branschorganisationen Sveriges Biografägareförbund, ser också följderna av strejken som ett orosmoln.

– Det är klart att det oroar oss, vi är beroende av ett jämnt filmflöde och med skådespelarstrejken verkar det inte finnas någon lösning i sikte, säger han.

Samtidigt har premiären av filmerna ”Barbie” och ”Oppenheimer” lett till stora intäkter för biograferna. Peter Fornstam menar att juli 2023 var ”den fjärde bästa biomånaden någonsin” – men samtidigt har pandemin satt sina spår i branschen.

– Det är som att vi står med en fot i varmt vatten och en fot i kallt, och säger att ”i snitt är det ganska bra”, konstaterar han.

TT: Tror du att biografer kan tvingas lägga ned?

– Vi är ett segt släkte och har överlevt tidigare. Som Rocky Balboa sade: Det handlar inte om hur många träffar du får in, utan om hur många smällar du kan ta. Det är klart att det är väldigt olyckligt för oss att det kommer så tätt inpå pandemin.

Skådespelarstrejken i Hollywood har resulterat i att premiärdatumet för flera amerikanska filmer flyttas fram. Arkivbild.

”En hel del att önska”

Samtidigt kan den svenska filmmarknaden lindra smällen, menar Peter Fornstam. Han nämner bland andra Lukas Moodyssons ”Tillsammans 99” och Richard Holms ”Avgrunden”, som har premiär i höst. Dessutom har vissa indie-bolag i USA fått dispens från strejken, och kan eventuellt fylla upp hålen i repertoaren.

Även Lars Gillegård nämner den svenska marknaden – men är trots allt skeptisk.

– Om svensk film får en öppning? Möjligt. Det ligger hos svensk filmproduktion själv, och där har det varit en hel del övrigt att önska på senare år. Det har inte varit de här stora filmerna riktigt. Det är en svår utmaning, säger han.

TT har varit i kontakt med Filmstaden, som inte vill kommentera hur skådespelarstrejken påverkar företaget. I ett mejl skriver Regina Langhammer-Wirström, ansvarig för varumärkesutveckling:

”På Filmstaden är vi just nu fullt upptagna med att ta hand om alla gäster som kommer till våra biografer, mycket tack vara succén med de nya filmerna 'Barbie' och 'Oppenheimer'. Vi ser fram mot en fortsatt fin lineup under resten av sommaren och hösten”.

Skådespelaren Susan Sarandon i ett demonstrationståg utanför Netflix kontor i juli.

Följ ämnen i artikeln