Nätverk varnar: EU drar ned på kulturen

Elin Swedenmark/TT

Publicerad 2024-06-05

Antidemokratiska krafter använder kulturen som vapen medan offentlig kulturfinansiering minskar. Inför EU-valet hävdar nätverket Culture Action Europe att kultursatsningar är avgörande för Europas demokrati och framtid.

– Vi mobiliserar när finansieringen av kulturen står på spel och i den här svåra tiden för Europa vill vi se till att utrymmet för kultur är säkrat under kommande mandatperiod, säger Luiza Moroz på Culture Action Europe i Bryssel.

Nätverket har 240 medlemmar i 35 länder och startade under pandemin en kampanj med två andra kulturnätverk, European Cultural Foundation och Europa Nostra, för att två procent av EU:s återhämtningsfond skulle gå till den drabbade kultursektorn.

Inför EU-valet anser nätverket att kulturfrågor hamnar i skymundan. EU har nyligen pekat ut prioriterade områden, som försvar, stöd till Ukraina, konkurrenskraft och motståndskraft mot cyberattacker. Kultur borde ha en viktig roll även inom de nya politiska prioriteringarna, hävdar Luiza Moroz.

– Vi ser hur fientliga aktörer, som Ryssland, använder kultur som ett vapen, så det är viktigt för EU att ta med det i beräkningen.

Fler drar ned

Men kultursatsningar får stå tillbaka på många håll i Europa. De offentliga utgifterna för kultur har visserligen ökat i absoluta siffror inom EU:s medlemsstater de senaste tio åren. Men i procent har finansieringen minskat – från 1,47 procent av EU:s totala utgifter 2019 till 1,35 procent 2022.

– Å ena sidan har vi en nedåtgående offentlig finansiering i medlemsstaterna, å andra sidan har vi en europeisk finansiering som är för liten och ständigt hotad, säger Luiza Moroz som tror att den utvecklingen kommer att fortsätta om inga åtgärder görs.

– Därför argumenterar vi för att kulturen är viktig för vår strategiska självständighet, för ekonomin och informationssäkerheten, säger hon, och nämner också en EU-rapport som slår fast att kulturell delaktighet stärker det demokratiska deltagandet.

Friheten hotad

Kulturfrågor som nu diskuteras i EU är bland annat tryggare anställningsvillkor för kulturarbetare och konstnärers möjligheter att skydda upphovsrätten för sina verk mot AI. Prioriterad är också den konstnärliga friheten, som blivit mer hotad i Europa.

– Det har bland annat att göra med att flera regeringar politiskt rör sig mot extremhögern, säger Luiza Moroz.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln