Håkan Nesser pekas ut i Paradisläckan: ”Är jättekonstigt”
Uppdaterad 2023-05-02 | Publicerad 2018-05-29
Håkan Nesser, 68, pekas ut i den omtalade Paradisläckan.
Succéförfattaren ska ha tagit ut drygt 15 miljoner kronor från sina bolag på Malta utan att skatta.
– Jag känner inte att jag har gjort något fel, säger han.
Författaren Håkan Nesser har rönt stora ekonomiska framgångar med sina kriminalromaner.
Nu pekas han ut i den så kallade Paradisläckan, som visade på internationell skatteplanering i lågskattelandet Malta.
Enligt en granskning som SVT:s Kulturnyheterna gjort ska Håkan Nesser ha tagit ut cirka 15 miljoner kronor från bolag placerade på Malta, utan att skatta för pengarna.
Nesser har placerat inkomster från sina boksuccéer i ett bolag grundat på Malta, ett land som har betydligt lägre företagsskatt än Sverige. Att driva företag utomlands är inte olagligt, men har visat sig vara ett sätt för svenska företagare att minska skattesumman.
”Är jättekonstigt”
Enligt SVT grundades bolaget på Malta medan Håkan Nesser bodde utomlands, men när han flyttade hem till Sverige började han tömma bolaget på pengar. Detta utan att redovisa det för Skatteverket.
Till Nöjesbladet säger Nesser att han inte anser att han gjort något fel.
– Jag tycker det är jättekonstigt för jag har bott utomlands och haft ett bolag på Malta under den tiden. Sedan har det gått in pengar där, naturligtvis för att det är förmånligt. När vi flyttade tillbaka till Sverige i januari 2013 stängde vi bolaget. Men sen tar det ju tid att få ut de här pengarna, säger han.
Håkan Nesser menar att han alltid skattat för inkomsterna i landet han bott i för tillfället, och tycker det är märkligt att han skulle behöva skatta för dem på nytt i Sverige.
– Jag kan ju ingenting om skattelagstiftning, men jag har en snubbe som hjälper mig som är skattejurist.
Du ser inga moraliska problem med det här?
– Nej, men jag skulle ha gjort det om jag hade bott i Sverige. Jag håller med, jag tycker det är lite sjukt det här naturligtvis. Men jag känner mig inte skyldig moraliskt och jag känner inte att jag har gjort något fel.
”Skatteverket får höra av sig”
Han har inte fått någon kritik från Skatteverket.
– De får väl höra av sig så får man väl rätta till det bara.
Tomas Algotsson, enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket, vill inte kommentera enskilda fall, men säger att alla som är bosatta i Sverige eller har väsentlig anknytning, är skattskyldiga för sina inkomster oavsett om de kommer från Sverige eller något annat land.
– Om man får inkomster från ett annat land till exempel i form av utdelning från ett bolag så är de också skattepliktiga i Sverige. Då ska man deklarera och betala svensk skatt för dem, säger han.
Han fortsätter:
– Det kan vara så att ens inkomster också beskattas i ett annat land. Det kallas för dubbelbeskattning. Om det andra landet har krävt skatt kan man få avräkning för det. Då slipper man betala motsvarande skatt i Sverige och betalar bara det som svensk skatt överskrider det.