Flera nya tecknare tar över ”Hälge” – efter miljonuppgörelse
Publicerad 2015-11-19
Lars Mortimer lärde upp efterträdarna innan sin död
Hälge-tecknaren Lars Mortimer kämpade mot sjukdomen i två år innan sin död.
Under tiden lärde han upp nya tecknare som nu tar över serien efter en miljonaffär.
– Det är ett stort ansvar, säger Marika Bark på Egmont Publishing till Nöjesbladet.
I två år kämpade Hälge-tecknaren Lars Mortimer mot sjukdomen som tog hans liv förra sommaren.
Under tiden lärde han upp nya tecknare och manusförfattare som skulle ta över serien. Nu har serieförlaget Egmont Publishing köpt rättigheterna till Hälge i en enorm affär, med svenska seriemått mätt.
– Vi kommer att starta egen produktion av serier och vidareutveckla varumärket i hans anda, säger Marika Bark, förlagsdirektör för affärsområdet Kids på Egmont Publishing till Nöjesbladet.
Affären är en mångmiljonuppgörelse. Rättigheterna kontrolleras av bolaget LG Älg AB som under 2013–2014 gjorde en vinst på nära 3,6 miljoner och hade tillgångar på över 13,3 miljoner.
Några köpesummor vill varken Marika Bark eller Lars Mortimers hustru Ulla kommentera. Hälge är Sveriges mest syndikerade serie, över 80 tidningar publicerar serien och en egen serietidning har funnits sedan 2000.
Ett nytt stall av tecknare
Nu kommer ett helt stall av nya tecknare och manusförfattare att ta över serieskapandet. I dagsläget är 5–6 tecknare och manusförfattare värvade till produktionen, både etablerade och okända tecknare, dock inga folkligt stora namn.
– Man måste starta försiktigt och se till att det blir rätt till att börja med. Det kommer vara många inblandade i produktionen. Exakt hur många kan jag inte svara på, säger Marika Bark.
Under sin sjukdom fick Lars Mortimer hjälp med tecknandet av en icke etablerad tecknare, det är en av de som nu tar över. Det första smakprovet kommer att publiceras på seriens Facebooksida i slutet av nästa vecka.
Kan skapa nya seriefigurer
Avsikten är dock att de nya serierna görs i Lars Mortimers välkända stil.
Marika Bark öppnar upp för nya figurer kan göra entré i serien.
– Det är ju ett ganska begränsat universum. Det är inte som Bamse där det finns otroligt många karaktärer, mer vill jag inte svara på det.
Nu är flera tecknare värvade att göra samma jobb som Lars gjorde tidigare. Kommer det bli en större ström av Hälgeserier nu?
– Det är mycket möjligt att vi ökar produktionen när vi hittat rätt.
När kommer nya Hälge nå läsarna?
– Omslag och så har vi redan tecknat med externa tecknare. Det kommer efterhand nu, säger Marika Bark.
Egmont har i dag en liknande produktion av serierna 91:an, Bamse och Fantomen.
– Det är ett stort ansvar men vi känner oss trygga med att vi kommer göra det på ett bra sätt.
Lukrativ industri av Hälgeprylar
Vid sidan av serien utvecklade Lars Mortimer en lukrativ industri av Hälgeprodukter. Förutom serietidningen, böckerna och seriealbumen finns t-shirtar, pluntor, oljemålningar och kapsylöppnare bland mycket mer.
På Systembolaget finns också ett vin och en whisky i Hälges namn. Sedan 2011 finns även ett Hälgeland i Mora.
Och fler produkter är att vänta.
– Det är också något vi vill utveckla så länge det är rätt för varumärket. Det finns ju souvernirer och flera andra produkter. Både vinet och whiskun och Hälgelandet är produkter som Lars själv godkände, säger Marika Bark.
”Lars hade svårt att släppa taget”
Enligt Ulla Mortimer var det ett självklart val att sälja rättigheterna.
– Det var frågan om att skjuta honom eller låta honom leva vidare, jag har ingen möjlighet att skapa nya serier men det har Egmont, säger hon.
Egmont Publishing uppvaktade Lars Mortimer i flera år, men något avtal skrevs aldrig under.
– Han hade nog lite svårt att släppa taget, det var ändå hans bebis, säger Ulla Mortimer.
Var det svårt för dig att sälja rättigheterna
– Nej, eftersom vi hade bestämt oss för att Hälge skulle leva vidare. Jag kan ju inte teckna själv, då skulle jag behöva anställa folk och det kändes inte bra. Jag är pensionär, att starta upp något så stort, nej det hade inte varit bra.
Lars Mortimer dog i augusti förra året efter en sjukdom som började med njursvikt med sedan spred sig till andra delar av kroppen. Han blev 68 år.