Ekologisk ondska i thrillern ”Partisan”
Uppdaterad 2020-10-14 | Publicerad 2020-08-07
Ett slutet samhälle där godhjärtade odlare förbarmar sig över ungdomar som hamnat snett. Den vackra fasaden visar sig ha mörka rötter i Fares Fares och Amir Chamdins nya thrillerserie "Partisan".
– För mig handlar det bara om att svara så kryptiskt som möjligt så att du känner att du har fått ett svar utan att du fått ett, säger Fares Fares och skrockar.
Det är inte bara han som är hemlighetsfull. Hela ensemblen för Viaplays nya originalserie "Partisan" har samlats för intervjuer på ett hotell i Stockholm och alla är måna om att inte avslöja för mycket.
Handlingen kretsar kring mikrosamhället Jordnära någonstans på den svenska landsbygden. Där odlas ekologiska grönsaker, det tränas gymnastik på elitnivå och ungdomar utan familj kan få husrum och lära sig disciplin. All skärmtid är förbjuden. Samtidigt finns en dold agenda om att "bevara arvet" i den lilla gemenskapen.
– Samhällskritiken, om du vill kalla det så, har funnits med från början och vi har varit väldigt noga med hur mycket som släpps ut i varje avsnitt. Det har varit mest spännande och roligt att försöka få fram subtilt, säger Fares Fares.
"Se förbi den perfekta ytan"
Utöver att han har varit med och författat manus spelar Fares också huvudrollen som Johnny, den nye chauffören med oklar agenda. Första avsnittet inleds med att Johnny plockar upp tonårssystrarna Nicole och Maria, två struliga tjejer som skickas till Jordnära för att få ordning på sina liv.
– Marias och Nicoles bakgrundshistoria är jättemörk och Marias syn på sig själv är väldigt dålig, säger Ylvali Rurling som spelar den yngre av systrarna.
– I hennes ögon har allt som hänt henne varit hennes fel. Det var verkligen svårt att komma in i, för när jag ser henne utifrån är det inte alls den bilden jag får av henne.
Att saker inte är som de verkar blir uppenbart för storasystern Nicole, som känner sig instängd, övervakad och gör uppror mot de rigida reglerna.
– Det finns en stark tanke bakom varför man har gjort den här serien, säger Sofia Karemyr som spelar Nicole. Jag hoppas att det lämnar ett avtryck i människor så att de ser förbi den perfekta ytan och vad personen man träffar kanske egentligen tycker. Att det är viktigt att tänka sig för.
Otypisk gangster
Regissören Amir Chamdin ville inte att Jordnära skulle vara en sekt, det hade inte funkat i en svensk kontext.
– I svenska medier generellt kan det lätt bli "han är en galning, han är med i en sekt". Nej vänta nu, det är en business. Det blev farligare för mig, säger Amir Chamdin.
Han påpekar att alla som skapar film och tv-serier har ett ansvar att inte förstärka stereotyper, exempelvis "gangsters med kavaj och tjock guldlänk på Stureplan" och att idén om sekter är typisk för mångas uppfattning om folk på landsbygden.
TT: Fundamentalistiska eko-hippier träffar man ju bara i Stockholm.
– Jag vet! Egentligen känns det som att de är stadsfolk. Den stora grejen var att få göra någonting spännande i en miljö där vi sällan filmar, även fast vi bor här, säger Amir Chamdin.
"Djupt oskön"
Johan Rheborg spelar den hängivne odlaren Kent, en spindel i nätet på Jordnära som skådespelaren själv beskriver som "djupt oskön". Enligt Rheborg är "Partisan" speciellt aktuell i Sverige 2020.
– Det här med att man ska skärma in och bevara, det ligger ju i tiden som fan. Vi får se hur det blir efter pandemin, den kommer kanske att förändra den globala attityden som jag alltid älskat, att det är fritt att träffa människor och att världen tillhör alla. En annan typ av människor tycker att vi ska knätofsdansa och äta inälvor här i Sverige, säger Johan Rheborg.
Anna Björk spelar Jordnäras matriark Maude, en rollfigur som Björk kände stod så långt från henne själv att hon ibland mådde lite illa efter vissa scener.
– Det som ändå avgör är att serien belyser faran med en massa strömningar i samhället. Jag hoppas att den kan väcka rätt typ av frågor, säger Anna Björk.