Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bard om nya ”Talang”: ”Vill påverka Sverige”

”Ska vi ha ett demokratiskt samhälle så ska ju alla synas”

Uppdaterad 2017-03-23 | Publicerad 2017-03-19

Nya juryn i ett färgstarkare ”Talang” ska förändra Sverige.

Om de får som de vill.

– Vi vill ha kul, vi vill göra ett bra jobb, och framförallt vill vi påverka Sverige. De personliga historierna i det här programmet kan förändra människors uppfattning om världen, säger jurymedlemmen Alexander Bard till Nöjesbladet.

Tre år har gått sedan senaste säsongen av ”Talang” sändes och Jon-Henrik Fjällgren tog hem halvmiljonen.

Nu har det kört igång igen, men den här säsongen kommer det vara mer färg och mångfald i programmet. Både bland de sökande och i juryn, som består av Karin ”Kakan” Hermansson, 35, Alexander Bard, 56, LaGaylia Frazier, 56 och David Batra, 44.

Det är något som jurymedlemmen Alexander Bard, tycker gör denna nysatsning bättre än någon annan tidigare version, både svenska och utländska.

– Det finns ett politiskt element som saknas i till exempel den brittiska originalversionen som kommer fram väldigt mycket i vårt ”Talang” i år. Människor som inte får en chans att synas i svenska medier i vanliga fall får nu verkligen chansen att komma fram här. Vi själva i juryn representerar ju mångfald och det är mångfald-Sverige vi vill lyfta fram, säger han till Nöjesbladet.

”Jag är emotionista”

Producenterna var noga med att hitta rätt jury till nysatsningen. Förutom att den består av både hbtq-personer och personer med blandad bakgrund har de också olika personligheter som har visat sig göra dem till en dynamisk blanding, enligt jurymedlemmarna själva.

– Vi har alla våra roller i juryn. Jag är emotionista, Kakan är feminista, Alexander är intellektualista och David är intelligentista, säger LaGaylia Frazier.

Med den nya kombinationen av människor har inspelningen varit full av känslor, tårar och bråk jurymedlemmarna emellan.

– När jag observerar de andra tre känner jag mig som den enda fungerande människan här. Jag är lite som en vårdare som får ta hand om tre försöksutskrivna patienter. Det är så många bokstavskombinationer så att det krävs en stabil människa i den här gruppen, och det är jag, säger David Batra.

Vill förändra Sverige

Både Alexander Bard och Kakan Hermansson, gick in i jobbet med en förhoppning om att göra en förändring i samhället.

– Vi vill ha kul, vi vill göra ett bra jobb, och framförallt vill vi påverka Sverige. Kakan och jag vet jag definitivt har samma inställning om att populärkultur kan vara väldigt subversivt, särskilt tv. Man når så många människor, vilket innebär att de personliga historierna i det här programmet kan förändra människors uppfattning om världen. Och det är kanske det största med programmet, att verkligen lyckas göra det, säger Alexander Bard.

Producenter och jurymedlemmar ska ha arbetat aktivt för att se till att visa många olika slags människor i programmet, hbtq-personer såväl som immigranter. Under gårdagens premiäravsnitt gjorde exempelvis en utvisningshotad och 17-årig Ibrahim Nasrulleyev succé med sin version av ”Stad i ljus”.

– Det är ju inte mer än rätt kan jag tycka. Ska vi ha ett demokratiskt samhälle så ska ju alla synas, säger Kakan Hermansson, som tror att hbtq-personer kommer uppskatta att se henne i juryn.

”Ser fram emot det jättemycket”

I nya satsningen filmades nästan allting. Tittarna får för första gången följa med in i juryns loge, vilket Kakan Hermansson ser som något positivt. Efter alla skriverier på senare tid ser hon fram emot att visa svenska folket vem hon verkligen är.

– Det är ett perfekt sätt för mig att visa upp vem jag är. För de där skriverierna handlar ju oftast inte så mycket om mig utan om andras uppfattningar. Jag ser fram emot det jättemycket.

”Talang” sänds på TV4 lördagar klockan 20.00.