Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Livet skulle just börja – men så slog kriget allt i spillror

Benjamin Ekroth recenserar Goran Kapetanovićs sommarprat

Publicerad 2021-07-29

Goran Kapetanović är filmregissör.

Goran Kapetanovićs Sommar i P1 gör det lättare att begripa hur ett obegripligt krig påverkar de som drabbas.

När bomberna börjar falla i Sarajevo 1992 är han 17 år.

Allt han har i huvudet är att han och hans flickvän ska ha sex och förlora oskulderna innan världen går under.

Goran Kapetanović inleder med att han ska berätta om bilder och minnen som han kan se så tydligt som om det vore en film. Som den filmregissör han är förmedlar han minnesbilderna otroligt väl. Det blir ett oerhört gripande Sommar. Detaljrikedomen och värmen, kryddat med rikt språk och svart humor, gör programmet så livfullt och sprakande som en riktigt stark filmupplevelse kan vara. Vid ett tillfälle är jag så tagen att jag har gåshud.

Goran Kapetanović växer upp med föräldrar och bror i ett kulturellt hem som präglas av intensiva, intellektuella diskussioner om allt mellan himmel och jord. Men långsamt börjar något förgifta stämningen i samhället och samtalen i Kapetanovićs hem. Plötsligt blir folks namn och etnicitet viktiga.

Kaoset och förvirringen den 5 april 1992, då belägringen av Sarajevo börjar, framträder när familjen Kapetanović tar skydd i hyreshusets skyddsrum tillsammans med grannarna. Där, i skyddsrummet, börjar grannarna bråka om vem som startat kriget och varför. Smockorna hänger i luften men man sansar sig eftersom det finns barn bland dem. En annan bild av krigets brist på logik är att Goran närmar sig militärtjänst eftersom han snart fyller 18. Kapetanović tänker: "Jag kan inte se mig själv som soldat. Jag skulle inte veta vem jag skulle skjuta på eller varför".

Kapetanović sommarprat borde ingå i undervisningen för landets gymnasieelever för att visa vad krig gör med en tonårspojke, en familj, en släkt och ett samhälle. Som Kapetanović säger: "Alla går sönder på ett eller annat sätt. Det går inte att lämna ett krig lika hel som man var innan".

I morgon pratar: Gunhild ”Ninis” Rosqvist

Snabbguide:

Skrytkvot +
Skvallervärde +
Känslostyrka +++++
Humornivå +++
Åh fan-faktor ++++

Första meningen:

– Sätt dig på något mjukt, det kanske inte är någon godnattsaga du kommer få höra nu.

Sista meningen:

– Jag kan berätta att det en gång var en pojke i Sarajevo som älskade filmer och som överlevde ett krig.

3 typiska låtval:

The Smiths, "Bigmouth strikes again"
Cesária Evora och Goran Bregović, "Ausencia"
Kate Bush, "Babooshka"

Följ ämnen i artikeln