"Började som en bakvänd Dr Jekyll och Mr Hyde"

Kristoffer Viita/TT

Publicerad 2024-06-27 06.15

När regissören Aaron Schimberg gästar Bergmanveckan på Fårö är det för att berätta om dramakomedin ”A different man”. Den skildrar en man som går från vanställd till tvålfager – och blir besatt av en pjäs baserad på sitt liv.

En av gästerna på årets Bergmanvecka är New York-regissören Aaron Schimberg, aktuell med ”A different man”. Schimberg är jetlaggad men uppspelt inför veckan ute på Fårö. Bergmans filmer var en ”första kärlek” och har varit en stor inspirationskälla för honom.

– Jag älskar hur han gör så mycket med så lite. Hans filmer hade inga enorma budgetar, var ofta begränsade till en eller två platser med få skådespelare. Och han var alltid villig att experimentera, säger Aaron Schimberg.

Från ankunge till svan

”A different man” hade premiär på Sundancefestivalen i våras och distribueras av det hajpade indiebolaget A24. Handlingen kretsar kring den aspirerande skådespelaren Edward som lever med neurofibromatos – godartade tumörer – som växer i ansiktet. Det begränsar hans liv och möjligheter till romantik men en dag genomgår han ett ingrepp och vaknar med ett nytt ansikte, allt gestaltat av Hollywoodstjärnan Sebastian Stan (”Pam and Tommy”).

– Det började som en bakvänd ”Dr Jekyll och Mr Hyde” men sedan muterade handlingen, säger Aaron Schimberg.

”Skönheten och odjuret” är en annan referens, men Aaron Schimberg ville göra något nytt på temat.

– Min relation till filmer om missbildningar är ambivalent. Jag har själv gomspalt och för mig är det ett personligt ämne, säger Schimberg. Han menar att människor med missbildningar på film oftast används som metaforer för antingen överdriven ondska eller godhet.

Fångar mobbarens perspektiv

I stället gjorde Schimberg ”A different man” mer psykologiskt komplex. Edwards liv tar en mörk vändning efter att han fejkat sin egen död, och hans före detta granne Ingrid (Renate Reinsve från ”Världens värsta människa”) sätter upp en pjäs baserad på Edwards liv. Då blir Edward besatt av att spela rollen som sig själv, men vägrar avslöja sin sanna identitet.

Han får konkurrens om rollen av Oswald (Adam Pearson), en karismatisk man som också har neurofibromatos, men som verkar leva ett mycket lyckligare liv än Edward någonsin gjort. Edwards avundsjuka övergår snart till ett slags mobbning.

– Jag har alltid undrat hur jag ska kunna skildra mobbning utan att publiken distanserar sig från mobbaren. Men jag utgick från en bredare psykologisk idé om att hur du dömer andra ofta är hur du ser på dig själv. Edward hatar Oswald men vi förstår varför, säger Aaron Schimberg.

ANNONS