Därför vill Lundvik inte prata om Palestina i Israel
Duckar känsliga konflikten: ”Mitt fokus är att vara här och tävla ”
Publicerad 2019-05-11
TEL AVIV. John Lundvik duckar frågor om konflikten mellan Israel och Palestina.
Medan konkurrenter som Islands Hatari valt att besöka Västbanken undviker den svenska artisten frågan helt.
– Vi är i en lyckobubbla när vi är här och försöker lägga all vår kraft på våra rep, säger han.
John Lundvik väljer bort att sätta ljus på konflikten mellan Israel och Palestina under Eurovision.
Medan det isländska bandet Hatari har passat på att besöka Västbanken under sin Eurovision-vistelse vill den svenska artisten kunna fokusera på sitt framträdande och sina repetitioner i Tel Aviv.
Kringgått Eurovision-reglerna
Enligt Eurovision-reglerna ska de medverkande artisterna vara opolitiska, men Hatari kringgår reglerna genom att undvika de mest kontroversiella uttalandena under officiella presskonferenser. I enskilda intervjuer har de inte duckat från att säga vad de tycker:
– Den politiska verkligheten är verkligen motstridig och absurd. Apartheiden var så tydlig i Hebron, sa till exempel sångaren Matthías Tryggvi i en intervju med Eurovision-sajten Wiwibloggs.
Men för John Lundvik är det inte aktuellt.
”Vi är här för att jobba”
Hur har du resonerat kring Israel Palestina-frågan, är det nåt du försöker undvika att ens tänka på när du är här?
– Vi är ju i en lyckobubbla när vi är här och försöker lägga all vår kraft på våra rep, våra intervjuer, tv, så det är min primära energi och fokus när jag är här, säger han.
Är det viktigt att inte behöva fokusera på nåt annat?
– Ja, jag tror det. det finns ju jättemycket tankar för mig. Jag släpper min EP idag (läs: igår), det är en sak jag skulle kunna tänka på, jag gör en turné i sommar, men alla de där positiva och nyfikna känslorna får man lite sätta åt sidan för att vi är här för att jobba och här för att tävla och det går åt ganska mycket energi åt det som det är.
”Olika människor uppfattar olika”
Islands representanter valde att besöka Hebron på Västbanken för att de ser det som en viktig del av att vara här, men det är inget som du har tänkt på?
– Nej, det är inget jag har reflekterat över.
Hur har du och det svenska teamet pratat om det faktum att Israel kan uppfattas som ett kontroversiellt land att vara i?
– Jag tror att det är upp till olika människor att uppfatta olika. Jag uppfattar det inte så. Mitt fokus är ju igen att vara här och tävla så diskussionerna har inte heller uppstått kring det. Det har varit andra saker vi har diskuterat.