Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Helt plötsligt vet USA allt om svensk musik

Läs Per Bjurmans krönika

Henrik Berggren i Broder Daniel på Way Out West 2008.

NEW YORK. Man får ju tacka Per Gessle.

Det är hans förtjänst att amerikanska radiolyssnare nu vet att Broder Daniels ”Shoreline” är den bästa svenska låt som någonsin gjorts.

Gessle ansvarar sedan några år för ”Nordic Rox” – en skandinavisk radioshow på satellitkanalen Sirius. 

Häromveckan sände den halländska popstjärnan sitt hundrade program och det firades som sig bör. Tillsammans med journalisten Sven Lindström presenterade han under sammanlagt sex timmar de 50 bästa svenska låtar som någonsin gjorts.

Så nu har lyssnare över hela den nordamerikanska  kontinenten fått sig till livs klassiker som John Holms ”Den öde stranden”, Popsicles ”Hey princess”, Atomic Swings ”Stone me into the groove”, Wilmer X:s ”Slaget om en flickas hjärta”, Bob Hunds ”I?stället för musik: förvirring” och inte minst Basse Wickmans ”Son of Cathy’s clown” (tack, verkligen, för den påminnelsen!).

Topp 5 såg ut så här:

5. Tages – ”Fantasy Island”

4. Masocts – ”Sad boy”

3. The Hives – ”Hate to say I told you so”.

2. Docent Död – ”Solglasögon”.

1. Broder Daniel – ”Shoreline”. 

Personligen hade jag visserligen klämt in titlar som ”Tyst för fan”, ”Tusen dagar härifrån” och ”Det jag vill minnas”, men det är ju ändå en förstklassig lista.

Det känns ypperligt åtminstone några tusen amerikaner fått höra om flickan som sitter på röda röda rummet och vägrar dricka – och att de fått lära sig att Broder Daniels både sorgliga och stolta ungdomsanthem hör till det största som spelats in i Roxette-Pers hemland. 

Man skulle ju kunna tro att superagenter på CTU trycker i sig berg av kött när de väl får chansen att äta.

Men Jack Bauer nöjer sig med lite grönsallad till brunch.

Det framgår när han – eller snarare då Keifer Sutherland – en lördagseftermiddag sitter vid bordet intill på Village Dent i West Village ...

I veckan fyllde hon 80.

Men Elaine Kaufman knallar fortfarande runt bland borden på sin krog på Upper East Side och är grandios  värdinna. Sju kvällar i veckan. 364 dagar om året (det är stängt på Thanksgiving ...).

Kärlek och respekt utgår härmed från denna spalt.

Ingen som nånsin velat bli polare med Luca Brasi, Clemenza och Moe Green får missa den långa stänkaren om ”Gudfadern” i senaste Vanity Fair.

Johan Croneman, du kommer gå ner i spagat.

Följ ämnen i artikeln