Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nidbilden av Oscar stämmer dåligt i år

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Var ligger Hollywood?

Överallt tydligen.

När folk pratar om Oscarsgalan låter det som om alla filmer kommer från Hollywood. Inte sant.

Bilden av Oscar och dem som röstar är att det bara är stora bästsäljande mesiga filmer från fabriken i Hollywood som nomineras.

Så är det inte.

De som röstar fram Oscarskandidater verkar öppna för olika stilar. I år vann sådana som samhällskritikern Michael Moore, japanen Hayao Miyazaki, spanjoren Pedro Almodovar och rapparen Eminem. Trots att det fanns mer slätkammade kandidater.

Men i tv och morgontidningar är alla filmer från Hollywood.

Till exempel "Sagan om de två tornen". Fast den är gjord på Nya Zeeland.

"The Pianist" kallas också en Hollywood-film. Den bygger på en polsk bok, utspelas i Warszawa, är regisserad av en polack och inspelad i Tyskland. Producenten är fransman. Manuset är skrivet av en britt.

Detta kallas en amerikansk film. Europeisk, tycker jag.

OK, "Chicago" är en amerikansk film, även om den är inspelad i Kanada och "Timmarna" kan vi kalla amerikansk även om den är gjord av en engelsman och till stor del inspelad kring London.

Men Hollywood?

Den ursprungliga beteckningen "Hollywood" gällde de stora allsmäktiga filmbolagen. En fabrik som producerade likartade produkter på löpande band. Som en motvikt mot det uppstod vad som kallas independentfilm. Det ledande independentbolaget blev Miramax, baserat i New York.

Nu har de blivit så framgångsrika (och uppköpta av Disney) att de är en tung maktfaktor i Oscarskampen och annonserar ihop flest nomineringar. Fast Miramax kunde inte annonsera fram Oscar till Martin Scorsese.

Filmer som "Far from heaven", "Frida","Adaptation", "Den stillsamme amerikanen", "About Schmidt" och "Timmarna" är inte Hollywood. Michael Moores "Bowling for Columbine" är verkligen inte Hollywood.

Begreppet används slött av folk som vill rynka på näsan åt populära filmer. Som om allting som lockar publik är Hollywood. "Hälsoresan" och "Jalla! Jalla!"?

Om man använder begreppet så betyder det till sist ingenting.

Oscar är inte alls så gammaldags som myten säger.

Rolige journalisten Dave Barry skrev skämt åt Steve Martin på Oscarsgalan. Barry berättar hur tio personer sammanträdde vid åtta tillfällen under tre månader för att skriva ihop Martins repliker.

I kväll visar SVT ett sammandrag 21.30 och du kan se hur de lyckades. Bra tycker jag. Martin är vass.

Mitt i Hollywood. Men filmerna kommer från många andra håll.

Orsaker till extas

Jens Peterson

Följ ämnen i artikeln