Hasse är en av de stora svenskarna

Rolig och klok, ett mångsidigt geni. Framgångsrik författare och filmare, suverän scenartist och duktig kompositör.

Teckna kan han också. Skansenchef och kokboksförfattare.

Hasse Alfredson har inte bara gjort allt. Han är dessutom bra på det.

Roliga repliker vi aldrig glömmer. Starka berättelser om sorg, smärta och saknad.

Över 50 år av svenska ord och bilder och sånger.

Mest känd är Hasse Alfredson för allt med Tage Danielsson, men Hasse hann med en del redan innan de två träffades. Han skrev ett av de mest kända studentspexen, ”Djingis Khan” i Lund 1954 med den härjande texten till ”Gärdebylåten”.

Hasse skrev åt och med Povel Ramel. Han uppträdde i ”Knäpp upp”-revyer innan han och Tage öppnade eget.
 

Sketchen om ”guben i låddan”, tågkupén med Martin Ljung, är en av de tidiga klassikerna.

Povel Ramel och Hasse Alfredson gjorde 1989 krogshowen ”Tingel tangel” som förnyade genren, en helafton där de inte bara skrev sketcher och sånger utan planerade meny och toa-underhållning.

Han har gillat att skriva med andra. Peter Dalle och Tina Ahlin har varit senare scenkamrater.

När Hasse Alfredson var etablerad som komiker överraskade han som en briljant allvarlig skådespelare. Ingmar Bergman gav honom en roll i ”Skammen” 1968, och han imponerade i huvudroll som den tråkige byråkraten Siljeberg i ”Grisjakten”. Han spelade också den upproriske predikanten Jonas Petter i ”Utvandrarna”.

På senare år har han synts i filmroller i bland annat ”Dag och natt”, ”Maria Larssons eviga ögonblick” och sonen Daniels ”Luftslottet som sprängdes”.

Han är själv skicklig regissör. Debuterade med tv-serien ”Kvartetten som sprängdes” efter Birger Sjöbergs bok.

I ”Den enfaldige mördaren”, med Skarsgård 1982.

Han har skrivit många böcker, bland annat den stora romanen ”En ond man”. Han förvandlade själv den till en av 1900-talets bästa svenska långfilmer, ”Den enfaldige mördaren”.

Han drev en kampanj för att sänka priserna på krogen långt innan vi blev dagens uteätarfolk.

När Hasse Alfredsons söner var små på 1960-talet skrev han ihop en barnskiva, fortfarande en av de bästa och mest älskade som gjorts. Den blommiga falukorven är bara ett av hans uttryck som stannat hos oss.
 

Redan 1959 skrev han sångtexter till Alice Babs-filmen ”Det svänger på slottet” och hösten 1998 spelades hans översättning av ”Guys and dolls” med Björn Skifs och Helena Bergström.

Han har gjort en ny översättning av ”Solskenspojkarna” och spelade den mot Gunnar Hellström 1996. Två gamla komiker som motvilligt återförenas. Griniga gubbar.

1965 valdes Hasse Alfredson i Aftonbladet till Sveriges roligaste människa.

Han har också varit en av de mest oroliga. En rastlös själ som ständigt kommit på nya upptåg och infall.

Han är generös med uppslag, aldrig snål med ideer. Ingen idé att hålla igen, att spara på infallen. En idé har fött tio nya.
 

Som scenografin till Tage Danielssons ”Animalen” 1979. Till världsutställningen i Barcelona planerade han den svenska paviljongen.

Med Stig Claesson har han skrivit han en rolig reseskildring, ”Varför stirrar ni på mina fötter”, och inspirationen flödade under hans år som Skansen-chef i början av 1990-talet.

Mat har varit en annan av hans passioner, och redan på 60-talet gick han med i gastonomiska akademien. Tillsammans med Povel Ramel arbetade han för att förbättra svensk matkultur, och paret gav ut sin roliga ”Palsternacka” 1987.

Han gav ut receptboken ”Var dag en fest”.

Det är lätt att ta till för stora ord och överdrifter när någon fyller jämt. Men orden kan inte bli för stora när det gäller Hasse Alfredson.

En sann allkonstnär.

Det är ingen idé att ens försöka jämföra honom med någon. Mångsidige Hans Folke Alfredson är unik.

När Roy och Roger skulle få en pappa i långfilmen ”Macken” gjorde han den rollen. Han spelar inte bara pappa åt de komiska figurerna. Han är far åt flera generationer svenska skratt.

Grattis på 80-årsdagen.

Följ ämnen i artikeln