Svenska kvinnor hakar på ”Me too”-kampanj
Uppdaterad 2017-11-27 | Publicerad 2017-10-17
Nu svämmar även svenska sociala medier över av berättelser om sexuella trakasserier. I nätkampanjen #metoo vittnar främst kvinnor, kända och okända, vad de varit med om.
– Det här visar på att det här inte är privata frågor för enskilda kvinnor, utan det här är ett samhällsproblem, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér till SVT.
För mindre än ett dygn sedan uppmanade skådespelaren Alyssa Milano kvinnor att berätta om sexuella kränkningar och övergrepp under hashtaggen #metoo ("jag också"). Uppmaningen kom i spåren av att en av Hollywoods mäktigaste män, filmproducenten Harvey Weinstein, anklagas för många års sexuella trakasserier och flera fall av våldtäkt.
"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan greppa vidden av problemet", skrev hon och fick ett enormt gensvar bland internationella stjärnor.
Men kampanjen sveper nu även som en flodvåg genom svenska sociala medier. På Twitter, Facebook och Instagram vittnar kvinnliga skådespelare, journalister, artister samt privatpersoner om sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatsen. I en SVT-intervju kommenterar nu jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), det enorma gensvaret på kampanjen. Kvinnorna som berättar är modiga, arbetsplatsen bör ta sitt ansvar och fler män bör engagera sig i frågan, säger hon till SVT:
– Jag längtar efter att se män som visar sin solidaritet och män som tar avstånd från detta. Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet. Män måste stå på kvinnornas sida.
Flera kvinnor berättar
Bland dem som berättar sina historier finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Lina Thomsgård, författaren Katarina Wennstam och journalisten Cissi Wallin. Det gör även bland andra författaren Johanna Thydell, artisten Peg Parnevik, programledaren Jessica Almenäs, bloggaren Isabella Löwengrip och artisten Sarah Dawn Finer.
"Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då. #metoo", skriver exempelvis Dawn Finer.
"Så många gånger. På krogen. På jobbet. Och inte minst, i en av mina relationer. Det får räcka nu", skriver Adelsköld.
”Avslöja grisen”
Artisten Peg Parnevik skriver på Instagram:
"Till alla män: Var våra allierade. Det ska inte behövas 50 historier om sexuella trakasserier för att man ska börja tro på det".
Även alpinstjärnan Anja Persson berättar om sina upplevelser:
Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut", skriver hon i ett inlägg på Instagram.
Liknande kampanjer pågår nu i flera andra länder, som i Frankrike där kvinnor berättar under hashtaggen " #balancetonporc" (ungefär: "avslöja grisen")".