Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

JA – Skippa all moralpanik

Gale (Liam Hemsworth) håller Katniss lillasyster Primrose (Willow Shields).

Tonåringar som mobbas för att de inte kan sjunga i direktsändning inför miljontals tittare av en ”Idol”-jury. Scener som sedan alltid lever vidare på nätet – för alltid, för hela världen.

När 11-åringar ständigt kan se sådant på tv, finns det ingen orsak till moralpanik inför en fiktiv film.

Jan-Olov Andersson.

All respekt för de som blev skrämda till livet av Astrid Lindgrens berättelser. Författarinnan med världens vänligaste röst hittade onekligen på några riktiga monster. Inte ens med Allan Edwalls vänliga uppsyn, var Emil i Lönnebergas pappa någon snäll karl.

Men dagens mellanstadiebarn har sett och hört så otroligt mycket mer än vad tidigare generationer har gjort. De har spelat sönder alla tv-spel med 18-årsgräns, med soldater, zombier, gladiatorer och allt vad det är. När jag frågade min 13-årige son (som ska se ”The hunger games” i kväll) vad han trodde om våldsscenerna, tittade han på mig med konstig blick och sa:

– Pappa, många i min ålder har sett ”Saw”-filmerna.

Dessa högst barnförbjudna filmer räknas som stilbildande i ”tortyrporr”-genren. Filmer som enbart är ett frossande i våldsscener.

Var hamnar då ”The hunger games” i allt detta?

Suzanne Collins böcker i ”Hungerspels”-trilogin är något så unikt som action, äventyr, kärlek, satir, samhällskritik och politik berättat på ett så lättsamt sätt att barn och tonåringar fullkomligt slukar dem. De har länge varit ”snackisar” på skolgårdarna. Bland både (främst) tjejer och killar. Tjejer läser mest böcker. Identifierar sig med historiens unga hjältinna. Killarna gillar actionscenerna.

Var hamnar då en dokusåpa som ”Idol” i allt detta?

Jo, böckerna – och filmen – skojar ju med just den tv-genren genom att dra den till sin spets. Att barn dödar barn i direktsänd tv … det är ett påhitt i intrigen som knappt får barnen att höja på ögonbrynen, så vana som de har blivit vid all mobbning, pakter och utröstningar i alla dokusåpor.

En påhittad äventyrsfilm med ett lite revolutionärt budskap i botten.

Det tror jag är mer uppbyggligt än skadande för dagens 11-åringar.

Följ ämnen i artikeln