”Unga Astrid” – en gripande film om Astrid Lindgren
Uppdaterad 2018-09-16 | Publicerad 2018-02-21
Filmen ”Unga Astrid” går upp på svenska biografer först den 14 september.
Men redan i kväll premiärvisades den på filmfestivalen i Berlin.
Nöjesbladets Jens Peterson var på plats – här är hans recension.
Barnen kommer först.
Barnen som skriver brev till Astrid Lindgren (Maria Fahl Vikander). Vi möter den åldrade författaren när hon läser tack och hyllningar och gratulationer från hela världen. Ungar som undrar hur författaren kunde fånga barns känslor så fint och skriva om både lätt och tungt.
Och där flyttar filmen till 1920-talets Småland och 16-åriga Astrid Lindgren (Alba August). I kyrkan och hemma, där hon berättar historier för sina syskon som ber om mer. En Astrid som inte blir uppbjuden av pojkarna på dans, men då dansar runt med vännen Bertha i en sprittande egen charleston. Flätorna flyger som Pippi Långstrumps.
Trasslig skilsmässa
Men håret klipps snart av. Astrid fastnar för det nya korthåriga kvinnomodet på 1920-talet, och byter frisyr. Trots att mamma (Maria Bonnevie) snörper ogillande och Vimmerby skrattar. Astrid bestämmer.
Det gör hon genomgående i den här skickligt berättade filmen. Astrid Lindgren blir volontär på Vimmerby Tidning och visar tidigt chefredaktören Reinhold Blomberg (Harald Rafaelsen) hur duktig hon är. De blir ett kärlekspar. Han ligger i en trasslig skilsmässa, han är 30 år äldre.
Hon blir gravid och flyttar till Stockholm på en sekreterarutbildning. Föräldrarna vill inte att hon ska visa sin gravida mage som ogift i hemtrakten. Astrid hör talas om kontakter i Köpenhamn där svenska kvinnor kan föda utan att behöva uppge faderns namn.
När sonen Lasse föds 1926 lämnar hon honom hos fostermodern Marie (Trine Dyrholm). Tillfälligt, snart ska Blombergs skilsmässa vara klar. Men tiden går.
Alba August är enastående
Att lämna bort sonen var en livslång sorg för Astrid Lindgren. När han väl kunde komma till henne i Stockholm hade han fäst sig vid sin danska fostermor. Smärtsamt för honom, och författarens böcker har gott om ensamma pojkar och föräldralösa som längtar.
Filmen visar hur Astrid Lindgren fattade besluten själv och klarade sig när andra svek. Samtidigt är det en berättelse full av människor som försöker göra gott. Trine Dyrholms rollfigur är en hjälpsam ängel, och på sitt nya jobb på Kungliga Automobilklubben träffar Astrid chefen Sture Lindgren (Björn Gustafsson) som beter sig hyggligt.
Där började ett annat liv för Astrid Lindgren, men filmen håller sig klokt nog till åren när hon fortfarande hette Ericsson.
Bra skådespelare med en enastående Alba August. Hon spelar en stark, rolig, snabbtänkt, omtänksam medmänniska med berättarlust.
Det är en Astrid man tror på.
Bli allmänbildad och få ett mycket roligare liv - följ Nöjesbladet på Facebook