Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

SVT:s trovärdighet har rasat i botten

Publicerad 2014-02-27

Markus Larsson: Har Ranelid en robot att tacka?

Björn Ranelid kan andas ut. 
Hans berömda bidrag är inte det sjukaste som har hänt Melodifestivalen längre. 
Det blev i stället en sketen dator från Västergötland som sänkte tävlingens trovärdighet till havets botten. 

Följ ämnen

Rykten kommer och går. 

Att vissa personer och bolag "köpt" röster genom olika metoder har det viskats om länge. Men det har aldrig funnits några bevis.

Därför är avslöjandet om "den automatiska röstningsroboten" välkommet och fascinerande.

Just nu vet vi inte vilken artist eller bidrag eller bolag som har använt maskinen för att kulspruterösta. Inte heller när den tillåtna dopningen har skett.

Gick låten till final? Till Andra chansen? Var det Py Bäckmans enda röster?

Men det går att spekulera i om P4 Sjuhärad har hittat lösningen på flera horribla resultat genom åren. Tankarna snurrar.

Är det här förklaringen till att Björn Ranelid kunde knyta näven i direktsändning och ropa "jjjja!" och "herrrrrrregud!" på sin allra vackraste skånska och gå direkt till final? Han gick vidare tack vare 1828 stycken fler röster än Andreas Johnson. Nämen? Då blir det nästan logiskt. Anade att det låg en robot begravd i den skrällen. 
Men på ett mer allvarligt plan:

Programmets röstprocedur är redan hårt ansatt av foliehattar. SVT har råd med att låta två såkallade programledare stå och dra döda skämt i sex veckor, men kanalen bör skydda och hålla hårt i tävlingens hjärta.

Röstningen bygger på ett förtroende om att tittarens röst räknas och illusionen om att alla tävlar på ungefär lika villkor. Melodifestivalen är ju "svenska folkets tävling".

Säkert. Knappast efter det här. Den skadan går inte att laga.

Det är final eller Andra chansen som gäller för bidragen och artisterna och låtskrivarna och bolagen. Alla som slås ut före det får aldrig samma genomslag och exponering. Och ibland är marginalerna små.

Den makalösa manicken från Västergötland röstade 2500 gånger mot betalning. Varför inte fler? Den siffran brukar i regel vara för låg för att göra någon större skillnad i tävlingen.

Men under Andra chansen i fjol slog exempelvis en ung joddlarlugg ut ett mer rutinerat änglahår. Luggen gick vidare till Friends arena och Eurovision-finalen. Änglahåret fick hitta ett annat dagjobb.

Och det skilde 2175 röster mellan Robin Stjernberg och Martin Rolinski.

Följ ämnen i artikeln