Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

– Jag har fått så dåliga låtar

Publicerad 2013-02-14

Tommy Körberg har ratat Björkmans bidrag i flera år – krävde all makt själv

Han vägrade göra ännu en pampig ”Stad i ljus”-ballad.

Därför kallade han in bästa vännerna – och Henrik Dorsin.

– Christer Björkman har varit på mig i flera år med ökniga, dåliga låtar, säger Tommy Körberg, 64.

Han krävde fria händer för att medverka i Melodifestivalen.

Därför tävlar han på lördag med gamla vännerna Johan Rabaeus, 65, Claes Malmberg, 51, och Mats Ronander, 58, under gruppnamnet Ravaillacz.

Körberg vann Melodifestivalen såväl 1969 som 1988 och de senaste åren har han legat högt på tävlingsproducenten Christer Björkmans lista över drömartister.

Men Tommy ratade låtförslag på låtförslag.

– Christer Björkman har varit på mig i flera år med ökniga, dåliga låtar. Jag har fått så många dåliga låtar, rip offs av ”Yesterday”. Varför ska jag stå och harva en ”Stad i ljus”-låt till?! Det är ganska löjligt, säger Körberg.

”På mitt sätt”

Men så erbjöds han låten de nu tävlar med, då med den engelska titeln ”Money in the pocket”, och kontaktade komikern Henrik Dorsin.

– Det var alldeles för pub-aktig från början. Han kom med idén att låten skulle handla om schlagern. Det var glasklart. Jag ville göra den på mitt sätt med människor jag tycker om, säger Körberg.

Morberg var aktuell

En halvtimmes intervju med Ravaillacz liknar en familjär hönsgård. Från början var det tänkt att de skulle vara dubbelt så många.

Per Morberg var på tal, och Kjell Bergqvist, men han flydde till Sydamerika. Så vi kom fram till att vi bara skulle vara fyra stycken, säger Tommy Körberg.

– Jag tackade ja för att det är en väldigt bra låt, säger skådespelaren Johan Rabaeus.

Anklagas för hån

”Det görs typ en miljon låtar som är snarlika i både text och ton. Jag säger som det är, dom flesta är sådär”, sjunger gruppen i sitt bidrag.

Och låttexten har redan på förhand anklagats för att håna schlagern.

Ett påstående som får herrgruppen att enas i motsatsen.

– NEJ, vi hyllar schlagern, säger Tommy Körberg och tar en klunk av ölen.

– Texten är inte en spolning av schlagern, det är med glimten i ögat, säger Mats Ronander.

Claes Malmbergs brandtal till kritikerna

”Jag hade förstått om jag hade varit i Livets ords kyrka i Uppsala nu och hade sagt nåt om religion eller gud. Då hade jag förstått upprördheten. Jag är chockad över att det är en sådan sekt jag kommit till. Vi gör detta på fullaste allvar. Jag måste ändå chockeras efter bara en halv dag här, det här är värre än all den religion vi kritiserar, alla sekter vi kritiserar. Det här är sekternas sekt. Jag måste säga, seriöst, människor som tar detta på allvar är ett sjukdomstillstånd”, säger Malmberg och flinar.

Följ ämnen i artikeln