Här begravs Bibi Andersson
Sörjs av en hel filmvärld – förs till sista vilan idag
Publicerad 2019-05-31
Hon var en ikon inom svensk film.
I dag samlades vänner och familj för att ta farväl av Bibi Andersson – en av Sveriges största skådespelare genom tiderna.
– Hon var underbar. Hon var min bästa väninna sedan jag var 17 år, så det här blir svårt, sa Lena Söderblom på väg in i kyrkan.
Ett sista farväl.
Maken Gabriel Mora Baeza, 80, och dottern Jenny Grede-Dahlstrand, 48, följde kistan ut från kyrkan och lade sina händer mot den innan Bibi Andersson fördes till sin sista vila.
Ännu en tår föll längs dotterns kind och hon kramades om av sin moster Gerd Andersson, 86.
Många, många kända skådespelarvänner och artister fanns på plats i Hedvig Eleonora kyrka för att ta farväl av sin vän, kollega, förebild. Som Harriet Andersson, 87, Stina Ekblad, 65, Arja Saijonmaa, 74, Grynet Molvig, 76, Johan Rabaeus, 71, och äkta paret Monica Dominique, 78, och Carl-Axel Dominique, 79.
”Minns hennes passionerade ställningstagande”
En teckning på Bibi Andersson, så som vi alla minns henne, prydde programbladets första sida.
Och, kort och gott, namnet ”Bibi”.
Det räcker så.
Det fanns bara en Bibi Andersson.
Två av de första gästerna på plats i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm för att ta farväl av film- och scenikonen var artisten Owe Thörnqvist, 90, med sin sambo, Berit Gullberg, 80.
– Jag kommer att minnas hennes konstnärskap och hennes passionerade ställningstaganden i alla frågor som rörde fred och civilkurage. Det hade hon så det svämmade över, säger Owe Thörnqvist.
Berit Kullberg kände Bibi Andersson hela livet.
– Vi var skolkamrater så jag såg redan då från tidig ålder hennes skådespelartalang. Hon hade aldrig ett falskt tonfall, det var alltid så rent. Hon var en underbar vän, vi var på hennes bröllop i Frankrike, en tredagarstillställning. Jag ler när jag tänker på henne, för hon har skänkt så mycket glädje, säger hon om sin vän.
Den vita kistan var täckt av vita blommor. Intill den i kyrkan stod ett porträtt av Bibi Andersson, med det där lilla leendet hon så ofta hade.
– Hon var underbar. Hon var min bästa väninna sedan jag var 17 år, så det här blir svårt, säger Lena Söderblom, 83, på väg in i kyrkan tillsammans med maken Leif Zetterling, 78.
”Tjusig på alla sätt”
Marie Göranzon, 76, och Helena Bergström, 55, kom tillsammans.
– Hon var en förebild för oss båda. Tuff och rak och tjusig på alla sätt, säger Marie Göranzon.
– Ja, tuff och rak. Och enkel. En fantastisk kollega, säger Helena Bergström innan de skyndar in i kyrkan.
I sista stund, precis när begravningsgudstjänsten börjat, smet också skådespelaren Jakob Eklund, 57, in och tog plats längst bak i kyrkan.
Officiant för för begravningsgudstjänsten var familjens präst Annicka Kronberg som beskrev Bibi Anderssons storhet i sitt griftetal:
– En passionerad medmänniska, med starkt engagemang i kultur, politik och fredsfrågor. Med stor betydelse i svenskt film- och kulturliv som har lämnat djupt avtryck. Den enda inom svensk film som har fått ta emot fyra guldbaggar.
Vännen och kollegan Gunnel Lindblom, 87, läste ur Gunnar Ekelöfs dikt ”En värld är varje människa” och Irene Lindh, 73, ur August Strindbergs ”Ett drömspel”, som Bibi Andersson också var med och gestaltade på film 1994.
Systersonen sjöng
Bibis systerson, regissören och skådespelaren Lars Bethke, 54, fick kämpa mot tårarna och blundade under de inledande raderna när han sjöng John Lennons ”Imagine” i en känslosam hyllning till sin moster.
Lars Bethke var också en av dem som bar ut kistan från kyrkan efter gudstjänsten, medan vännerna samlades och kramade om varandra på kyrkogården. Och där kunde Bibi Anderssons allra närmaste familj kunde ta sitt allra sista farväl innan kistan fördes iväg.
Bibi Andersson dog i mitten av april, 83 år gammal, efter en längre tids sjukdom, efter att 2009 ha drabbats av en stroke.
Bibi Andersson som räknas till en av Sveriges största skådespelare genom tiderna debuterade redan som 15-åring. Karriären tog fart på riktigt när Ingmar Bergman tog med henne till Malmö stadsteater 1956. Med Bergman fortsatte hon att arbeta på scenen fram till mitten av 90-talet och gjorde också hyllade roller i flera av hans filmer som ”Smultronstället”, ”Det sjunde inseglet” och ”Persona”.
Redan 1958 belönades hon med pris för bästa kvinnliga huvudroll för filmen ”Nära livet” vid Filmfestivalen i Cannes och Guldbaggen har hon alltså fått fyra gånger, första 1967 för bästa kvinnliga huvudroll i ”Persona” och den sista 2008 för bästa kvinnliga biroll i ”Arn – Tempelriddaren”.